Kezdőlap AKTUÁLIS MOST ÉRKEZETT – Erre figyelj, így fosztják most ki az emberek bankszámláit

MOST ÉRKEZETT – Erre figyelj, így fosztják most ki az emberek bankszámláit

Hirdetés

Az elmúlt években jelentős növekedés tapasztalható a bankkártyás tranzakciókhoz, átutalásokhoz és beszedésekhez kötődő csalások terén Magyarországon.

 

Hirdetés

Egy friss kiberbiztonsági felmérés szerint a magyar internetezők 57 százaléka már áldozatul esett valamilyen online csalásnak, adathalászatnak, hackelésnek vagy vírustámadásnak.

Ez a probléma egyre inkább általánossá válik, különösen olyan nagy sportesemények idején, mint a jelenleg zajló labdarúgó-Európa-bajnokság vagy a közelgő Nyári Olimpiai Játékok, amikor a csalók különösen aktívak.

Sportesemények és a kiberbűnözés

A 2024-es labdarúgó-Európa-bajnokság idején, valamint a közelgő Nyári Olimpiai Játékok alatt jelentősen megugrik a sportfogadások száma. Mivel ezeknek a fogadásoknak nagy része online sportfogadási oldalakon történik, ez az időszak a kiberbűnözők és online csalók számára is kiemelten fontos.Az ilyen események idején megnövekszik a fogadásokkal kapcsolatos csalások száma, a csalók pedig egyre profibb módszereket alkalmaznak, például mesterséges intelligenciával készített deepfake videókat és kamu weboldalakat.

Hogyan védekezzünk a csalások ellen?

A Pénzcentrum vlogjának, a CashTag Extra legújabb adásában Bor Olivér kiberbiztonsági és kommunikációs szakértő osztott meg hasznos tanácsokat a védekezésről.

Az adásban bemutatott kampány, amelyet a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) indított „A Tét Te vagy!” néven, célja, hogy felhívja a figyelmet a sportesemények idején felmerülő csalástípusokra és információbiztonsági kockázatokra.

A kampány külön figyelmet fordít a megelőzésre és a védekezésre a kibertérben. Ennek részeként a közös fellépés erejével kívánják tájékoztatni a játékosokat és felhasználókat az illegális szerencsejáték oldalak veszélyeiről, a személyes és banki adatok védelméről, valamint a kiskorúakat és sérülékeny csoportokat védő szigorú magyar előírások betartásáról.

Egy másik aktuális téma, amely foglalkoztatja a közvéleményt, az iskolai mobiltelefon-használat szabályozása. Az Országgyűlés nemrégiben elfogadott egy új jogszabály-módosítást, amely lehetővé teszi a diákok iskolai mobiltelefon-használatának korlátozását.

A módosított törvény szerint a kormány jogosult meghatározni azokat a tárgyakat, amelyeket tilos az iskolákba és kollégiumokba bevinni, illetve azokat, amelyeket csak igazgatói engedéllyel lehet az órákon használni.

A kérdés azonban igencsak megosztja a szülőket. Sokan úgy vélik, hogy a mobiltelefonok korlátozása segíthetne a diákok figyelmének és koncentrációjának javításában, míg mások szerint a készülékek hasznosak lehetnek az oktatásban.A Pénzcentrum arra kéri az olvasókat, hogy töltsék ki az anonim kérdőívet, hogy kiderüljön, hogyan is kellene rendezni a gyerekek iskolai mobiltelefon-használatát.

A kibertérben és az iskolai környezetben felmerülő új kihívásokra való felkészülés és a megfelelő tájékoztatás kulcsfontosságú ahhoz, hogy mind a felnőttek, mind a fiatalok biztonságban érezzék magukat.

Hirdetés