Kezdőlap AKTUÁLIS Most érkezett – Ennyi pénzt kapnak havonta a nyugdíjasok

Most érkezett – Ennyi pénzt kapnak havonta a nyugdíjasok

Hirdetés

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss nyugdíjjelentése szerint 2024 elején Magyarország lakosságának negyede, azaz 2 millió 423 ezer ember részesült nyugdíjban vagy egyéb, nyugdíjfolyósítási körbe tartozó ellátásban.

 

Hirdetés

A jelentés számos érdekes adatot és tendenciát mutat be a magyar nyugdíjrendszerrel kapcsolatban.

Az elmúlt évek tendenciájának megfelelően az ellátottak száma 2024-ben tovább csökkent, ugyanakkor az ellátottak népességen belüli aránya kissé emelkedett.

A fő ellátásként öregségi nyugdíjban részesülők száma nem változott számottevően, azonban a hozzátartozói nyugdíjban részesülőké jelentősen csökkent az elmúlt 13 évben.Az átlagos öregségi nyugdíj összege Budapesten volt a legmagasabb, 275 667 forint.

A férfiak és nők nyugdíjai között jelentős különbségek mutatkoztak, a nők átlagos nyugdíja alacsonyabb volt, mint a férfiaké.

Az adatokból kiderült, hogy a legtöbben jelenleg 160–180 ezer forint közötti járadékot kapnak, míg az átlagnyugdíj 231 ezer forint.

A mediánnyugdíj, azaz a helyzeti középérték 205 ezer forint volt.

Érdekesség, hogy az ellátottak alig 1 százaléka kap 600 ezer forintnál nagyobb összegű járadékot.

A KSH adatai alapján a nyugdíjak reálértéke tavaly 0,2 százalékkal emelkedett, ami további fontos információ a nyugdíjasok és az ellátásban részesülők számára.A jelentés továbbá részletes információkat nyújtott a nyugdíjban és egyéb ellátásban részesülők demográfiai jellemzőiről, az ellátottak lakóhelyének eloszlásáról, valamint a külföldre kiküldött nyugdíjasokról is.

A KSH nyugdíjjelentése fontos kiindulópont lehet a jövőbeli nyugdíjpolitikai döntések és reformok kidolgozásához, valamint segítséget nyújthat a nyugdíjrendszer fenntarthatóságának és igazságosságának értékelésében.

Hirdetés