Kezdőlap AKTUÁLIS Most érkezett a hír a nyugdíjakról – ez mindenkit érinteni fog!

Most érkezett a hír a nyugdíjakról – ez mindenkit érinteni fog!

A nyugdíjakról szóló legfrissebb infókra mindenki kíváncsi, akkor is ha nyugdíjas, akkor is ha nem.

 

A tavalyi, 2022-es évben három alaklommal volt nyugdíjemelés, egyszer januárban, júliusban és novemberben. Mindemellett pedig a 13. havi nyugdíjat is megkapták és egy egy összegű, kisebb prémiumot is év vége felé, aminek a maximális értéke tízezer forint volt.

A tavalyi nyugdíjas infláció 15,2% volt, ami azt jelenti, hogy ha figyelembe vesszük az emeléseket, a nyugdíj vásárlóértéke 1,2%-kal elmaradt a valódi inflációtól.

A szakemberek folyamatosan kísérik ezeket a folyamatokat és szerintük a drágulás leginkább az idősekre van nagy hatással. A nyugdíjasok nagy része csak élelmiszerre költi a kis pénzét, valamit kifizetik a rezsit,amikről valljuk be mindkettő alaposan drágult az utóbbi időben.A kormány 2023. januárjában 15 százalékos nyugdíjemelést adott az időseknek, ez az összeg azonban teljesen biztos, hogy nem lesz elég ahhoz, hogy az infláció mértékét valamelyest kárpótolni tudja.

A szakértő hozzátette, a 13. havi nyugdíj összege 12 hónapra levetítve olyan, mintha 8,3 százalékos plusz emelést kapnának az idősek, és ehhez képes kell mérni azt, hogy az élelmiszerárakkal és energiaárakkal még ez az emelés sem biztos, hogy elegendő lesz.

loading...