Kezdőlap EGÉSZSÉG Mitől alakulhat ki pattanás a fülben? Súlyos zavart jelezhet, jobb komolyan venni!

Mitől alakulhat ki pattanás a fülben? Súlyos zavart jelezhet, jobb komolyan venni!

Mi az? Nagyon kellemetlen, cseppet sem esztétikus és – a tenyeret és talpat kivéve – gyakorlatilag bárhol előfordulhat. Pontosan! A pattanásról van szó. Arról a kis piros, gyulladt, időnként fehér pöttyről, amely meg tudja keseríteni a mindennapjainkat.

Elkerülhetetlen, hogy időről-időre egy-egy vagy rendszeresen több is megjelenjen a bőrünkön. Mondhatni beletörődtünk a létezésébe és nyomkodás és egyéb kezelési módszerekkel vagy azok nélkül várjuk, hogy ahogy jött, úgy távozzon is, lehetőleg minél hamarabb.

Pattanás kialakulás

Az okok között szerepelhet a nem megfelelő étkezés, hormonális változások, környezeti szennyezőanyagok is.

Ha valamilyen okból kifolyólag a mirigyekből nem tud távozni a termelt faggyú, akkor gyulladás, baktérium szaporulat és akné is kialakulhat. De mi a helyzet a testünk azon részeivel, amelyek szinte elérhetetlenek, mint például az orr vagy a fül és soha nem gondolnánk, hogy kialakulhat benne pattanás?

Pattanás a fülben

A pattanás adott testtájakon való megjelenése különféle mögöttes egészségügyi állapotokra is utalhat. Bár a fülben lévő pattanást okozhatja túlzott fülhallgató vagy füldugó használat, a fül gyakori macerálása vagy nem megfelelő higiénia, komolya szervi okra is gyanút adhat.

Ha az arc oldalán, a fül környéki részen, a fülkagylón vagy a hallójáratban alakul ki pattanás, az veseproblémára, a vese funkciójának romlására hívhatja fel a figyelmet. A vese fontos kiválasztó szerv, felel a szervezet só- és vízháztartás szabályozásáért és hormonok termeléséért is.

Mit lehet tenni?

Először is érdemes kezelni a pattanást. Mivel kinyomni nem lehet, ezért érdemes szalicilsavas, alkoholos ecsetelést alkalmazni, ha számunkra is elérhető helyen van.

Másodsorban érdemes megvizsgáltatnunk a veseműködésünket vizeletvizsgálat vagy hasi ultrahang segítségével. Fontos a napi megfelelő mennyiségű tiszta víz, üres gyógyteák fogyasztása, a sóbevitel csökkentése, a koffein és az alkohol kerülése, de legalábbis visszaszorítása.

tudasfaja.com

loading...