Kezdőlap AKTUÁLIS Mindenki készüljön fel – ennyibe kerülnek majd az árstoppos termékek jövőhéttől

Mindenki készüljön fel – ennyibe kerülnek majd az árstoppos termékek jövőhéttől

Augusztus elsejével megszűnik az élelmiszertermékekre kivetett hatósági árak rendszere, magyarul nem lesznek már árstopos termékek – jelentette be a korábban a kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

 

Hogyan változhatnak az árak? Ezt vettük számba, azzal a kormányzat által fenntartott megszorítással, ami a kereskedőket továbbra is arra kényszeríti, hogy a kötelező 15%-os akciózással a beszerzési ár alatt áruljanak most még árstopos körbe tartozó termékeket.
Kiderült az is, hogy a kormány nem engedi teljesen szabadjára az árakat: a most árstop alá eső termékkategóriák ugyanis bekerülnek a júniusban bevezetett kötelező, 15%-os akciózás körébe. Ezt legalább december 31-ig fenntartják, hasonlóan a most 20 termékkategória esetében hatályos akciózáshoz, amely az elképzelések szerint szintén eddig él majd – közölt a mai kormányinfón további részleteket Gulyás Gergely miniszter.

Nézzük, hogyan alakulhat a kilenc árstopos élelmiszer (kristálycukor, búzafinomliszt, napraforgó-étolaj, sertéscomb, csirkemell, csirke far-hát, UHT-2,8% zsírtartalmú tehéntej, a tojás és étkezési burgonya) ára, amit augusztus 1-től úgy kell meghatározni, hogy a bruttó beszerzési árból legalább 15 százalékos kedvezményt kell adni.

Az árak kiszámításánál azonban fontos megjegyezni, hogy – és ezt a hvg.hu kérdésére Gulyás Gergely megerősítette – az akciózás, ellentétben az árstoppal, nem a teljes termékkategóriára vonatkozik majd, hanem azon belül egy konkrét termék esetében kell alkalmaznia kereskedőnek. A miniszter közlése alapján tehát „a döntés a bolté”, vagyis például nem az összes 2,8 százalékos zsírtartalmú UHT-tej lesz félig-meddig ársapka alatt, csupán egy ilyen tej. Az akciózásoknál a szabályozás megfelelő készlet fenntartását irja elő, így számolni kell azzal, hogy ha valaki nem lesz elég gyors, már csak a drágább árukkal fog találkozni a boltban.A számítás alapjául a június 5–11-i bruttó beszerzési árat vették, ebből kell 15 százalékot levenniük a boltoknak. Vagyis a kiskereskedők mindenképpen veszítenek továbbra is, 15 százalék körül. Ez azonban több esetben még így sem garancia arra, hogy az árak nem fognak növekedni, hiszen a beszerzési árak jelentősen megugrottak azóta, hogy az árstop rendszere él.

loading...