Kezdőlap AKTUÁLIS Minden család pénzét érinti! Íme a részletek

Minden család pénzét érinti! Íme a részletek

A magyar családok életében fontos szerepet játszik a családi adókedvezmény, amely a NAV által nyújtott segítség a családok anyagi terheinek könnyítésére.

 

Ez a kedvezmény az összevont adóalapot csökkenti, így segítve a családokat a mindennapi költségek viselésében és a gyermekek gondozásában. Lássuk, mi is ez a családi adókedvezmény, kik jogosultak rá, és milyen előnyökkel jár!

Mi is az a Családi Adókedvezmény?

A családi adókedvezmény egy olyan támogatás, amelyet a családok anyagi terheinek enyhítésére hoztak létre. A rendszer alapja a gyermekek száma és életkora, így minél több gyermeket nevel egy család, annál nagyobb adókedvezményben részesülhetnek.

Hogyan Működik a Családi Adókedvezmény?A családi adókedvezmény kalkulátor segítségével határozzák meg az adózó összevont adóalapját. Ennek csökkenése az SZJA (15%) és a TB-járulék (18,5%) terhére levonható. Ezzel a rendszerrel a szülők akár teljes adómentességet is elérhetnek. A családi adókedvezmény lényege, hogy minél több gyermeket nevel egy család, annál nagyobb adókedvezményt kapnak, és így a nettó fizetésük is emelkedik.

Kik Jogosultak a Családi Adókedvezményre?

A családi adókedvezményre jogosultak közé tartoznak:

  • Családi pótlékra jogosult személyek.
  • Felváltva gondozó szülők.
  • Családi pótlékra jogosulttal közös háztartásban élő, de családi pótlékra nem jogosult házastársak.


  • Várandós nők és a velük egy háztartásban élő házastársak.
  • Rokkantsági járadékban részesülők.
  • Külföldi jogszabályok alapján családi pótlékra vagy hasonló ellátásra jogosultak.

Kik Minősülnek Eltartottaknak a Családi Adókedvezmény Igénylésekor?

Eltartottaknak minősülnek azok, akikre a családi pótlék vonatkozik. Ide tartoznak a rokkantsági járadékban részesülők, a várandós nők gyerekei, valamint a fogantatástól a születésig terjedő időszakban az orvosi igazolás alapján figyelembe vehető gyermekek.Családi Adókedvezmény Igénylésének Feltételei

A családi adókedvezményt az év közben adóelőleg-nyilatkozattal vagy az éves szja-bevallásban lehet igénybe venni. Az igénylés során a szülőknek közösen kell nyilatkozniuk a kedvezmény érvényesítéséről.

Mennyi a Családi Adókedvezmény Összege?

A családi adókedvezmény összege a gyermekek számától függ:

1 gyermek esetén: 66,670 Ft adóalap-kedvezmény.
2 gyermek esetén: 266,660 Ft adóalap-kedvezmény, havonta 20,000 Ft/gyermek.
3 vagy több gyermek esetén: 660,000 Ft adóalap-kedvezmény, havonta legalább 3 eltartott esetén további 33,000 Ft/gyermek.Meddig Jár a Családi Adókedvezmény?

A családi adókedvezmény a gyermek 16. életévéig jár, de meghosszabbodik, ha a gyermek köznevelési intézménybe jár. Az érettségi megszerzésével a kedvezmény megszűnik.

Hogyan Lehet Igénybe Venni a Családi Adókedvezményt?

A családi adókedvezményt lehetőség van egyösszegben, májusban is kikérni, visszaigényelni. Emellett visszamenőlegesen 5 évig is kérhető a kedvezmény.

Családi Adókedvezmény Kalkulátor 2023

A NAV családi adókedvezmény kalkulátorai segítséget nyújtanak a kedvezmény kiszámításában és az igénylés folyamatában. A kalkulátorok segítenek megérteni, milyen összegben vehető igénybe a kedvezmény, és hogyan kell kitölteni a bevallást.Záró gondolatok

A családi adókedvezmény egy fontos eszköz a magyar családok anyagi terheinek könnyítésében. A rendszer célja, hogy ösztönözze a gyermekvállalást és támogassa a családokat a nevelési költségek viselésében. A szülőknek érdemes tájékozódniuk a jogosultsági feltételekről és az igénylés módjáról, hogy maximálisan kihasználhassák ezt a támogatási lehetőséget.

loading...