Kezdőlap ÉRDEKESSÉGEK ELKÉPESZTŐ Milyen színű szerinted a szamóca a képen? Egy optikai illúzió, ami ketté...

Milyen színű szerinted a szamóca a képen? Egy optikai illúzió, ami ketté osztotta az internetezőket. A válasz meglepő!

Legjobb tudomásunk szerint az eper az esetek nagyrészében piros színű. Előfordul még az is, hogy néha fehér, de ilyen fura színnel eddig még nem találkoztunk. Szerinted milyen színű a képen látható eper?

Azon túl, hogy megnevezni sem tudjuk ezt a színt, még csak nem is láttunk soha ilyen epret.

Ez egészen biztos valami földöntúli gyümölcs, gondoltuk, amikor kiderült, hogy bizony csak a számítógépes világ játszik az érzékeinkkel.

A világhálón megjelent kép bizony sok embernél kiverte a biztosítékot, főleg, amikor szembesültek az igazsággal. A fura színű eperről készült képet Akiyoshi Kitaoka, pszihológiai professzor a Twitteren tette közé. A nem mindennapi kép percek alatt nagy járta be a világot.

“Két különböző megoldás létezik. Vannak, akik kéknek, mások pedig pirosnak látják az epreket. Ez attól függ, hogy mennyire érzékenyek a pixelekre”-mondta a professzor.

A képen egyetlen piros pixel sincs, annak ellenére, hogy az eper pirosnak tűnik. A fotó egy speciális filterrel készült, azért lett ilyen fura. A színeket mindenki másképp érzékeli, mert az agy felépítése szerint az árnyalatokat másképp fogadja be.

Ezt a jelenséget szaknyelven színállandóságnak hívják, mely során az agyunk a fényforrás színéből kiindulva kitalálja a dolgok színét. Amit mi különböző színeknek érzékelünk, azok valójában különböző hullámhosszú fények.

Az agyunk arra is képes, hogy érzékelje, vagy figyelmen kívül hagyja a túl sok kék fényt. Ha túl sok a kék, akkor inkább pirosnak fogjuk látni a dolgokat.

loading...