Kezdőlap AKTUÁLIS Megtörtént amire senki nem számított – Azonnal életbe lépett a benzinkutakon

Megtörtént amire senki nem számított – Azonnal életbe lépett a benzinkutakon

Hirdetés

Pénteken olyan esemény történik a hazai üzemanyagpiacon, amire tavaly nyár óta nem volt példa: az árak ellentétes irányba mozdulnak. Ez azt jelenti, hogy míg a benzin ára emelkedik, addig a gázolajé csökken.

 

Hirdetés

Az utolsó hasonló eset augusztus elején következett be, amikor a 95-ös benzin ára magasabb volt, mint a gázolajé.

Most is ugyanez a helyzet alakul ki, mivel a nagykereskedelmi árak változását követve a benzin hét forinttal emelkedik, míg a gázolaj hat forinttal csökken.

Amennyiben a kutak érvényesítik az árváltozást, a 95-ös benzin átlagára 650 forint lesz, míg a gázolajé 647 forint.A Nemzetgazdasági Minisztérium korábban azt közölte, hogy az üzemanyagáraknak a régiós középmezőnyben kellene lenniük, azaz hasonló szinten a szomszédos országok áraival. Azonban jelenleg mindkét üzemanyag ára 7-9 százalékkal magasabb, mint a környező országokban.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) azon dolgozik, hogy létrehozzon egy nyilvános rendszert, amely monitorozza a regionális üzemanyagárakat.

Ez a rendszer segíteni fogja a megállapodás betartását és nyomon követését, valamint referenciapontként fog szolgálni az árkülönbségek ellenőrzésére.

Hirdetés