Kezdőlap AKTUÁLIS Megtörtént a legrosszabb – Rossz hírt kaptak a nyugdíjasok

Megtörtént a legrosszabb – Rossz hírt kaptak a nyugdíjasok

Hirdetés

Nemrégiben fontos információk láttak napvilágot, melyek a nyugdíjasok jövőjét érintik a következő években. Ami a 2024-es évet illeti, látszólag nem várható további javulás a nyugdíjasok helyzetében, noha nem feltétlenül kell további romlásra számítani.

 

Hirdetés

Az idei évben az inflációs előrejelzésekhez igazodva az idősek januártól 6 százalékkal magasabb nyugdíjat kapnak, hasonlóan a 2023-hoz. Ennek eredményeként az átlagnyugdíj 230,528 forintra emelkedik, míg a medián nyugdíj, azaz az összeg, amely fele kevesebbet, fele pedig többet kap, pontosan 204,157 forint lesz.Azonban a nyugdíjprémium továbbra is kérdéses. A prémiumot akkor kell kifizetni, ha a GDP növekedése eléri a legalább 3,5 százalékot. A Magyar Nemzeti Bank előrejelzése alapján a gazdasági növekedés 2024-ben 2,5-3,5 százalék között várható, míg a kormány 4,1 százalékos növekedéssel tervezi a 2024-es költségvetést.

Varga Mihály pénzügyminiszter a napokban bejelentette, hogy a GDP növekedése végül 3,6% lesz. Ez azt jelenti, hogy a kormány szerint éppen hogy átlépi a minimumot a nyugdíjprémiumhoz a GDP növekedése 2024-ben.Ha ez bekövetkezik, az idősek legfeljebb 2,000 forintnyi nyugdíjprémiumra számíthatnak, feltéve, hogy a nyugdíjas havi ellátása eléri a 80,000 forintot. Ha ez az összeg alatt van, akkor a nyugdíjprémium még ennél is kevesebb lehet – figyelmeztetett Farkas András, a Nyugdíjguru vezető elemzője az RTL Híradónak.

Sajnálatos módon a gazdasági növekedésre vonatkozó szakmai előrejelzések lényegesen pesszimistábbak a kormányi elképzelésekhez képest. Tíz különböző prognózis alapján a szakemberek azt látták, hogy a várt GDP-növekedés 2024-ben nem éri el a 3 százalékot sem. A GKI Gazdaságkutató 2,25 százalékkal, míg a Pénzügyminisztérium 3,6 százalékkal számol.Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter optimistábban nyilatkozott, várakozása szerint 4 százalék körüli növekedés várható, ami esetleg magasabb nyugdíjprémiumot eredményezhet az idősek számára. A 2024-es nyugdíjprémium végleges alakulásáról az ATV Híradóban is beszámolt nemrégiben.

Hirdetés