Kezdőlap EGÉSZSÉG Megtörte a csendet a WHO – ez az igazság a védőoltásokról

Megtörte a csendet a WHO – ez az igazság a védőoltásokról

Néhány kormányzat már arra készül, hogy szükség lesz harmadik, a vakcina hatékonyságát fokozó oltásra is, de az egészségügyi szakértők megosztottak a kérdésben.

– Nem áll rendelkezésünkre egyelőre olyan információ, aminek alapján meg tudnám mondani, szükség lesz-e harmadik oltásra, vagy sem – mondta egy internetes interjúban nemrég Soumya Swaminathan, a WHO vezető tudósa. – Folynak az ezzel kapcsolatos vizsgálatok.

A javaslat a harmadik oltásra a tudós szerint azért is korai, mert csak sokan most kapták az első oltásukat – vagy még azt sem. A különösen veszélyeztetett csoportba tartozók esetében legkorábban év vége fele áll rendelkezésre majd olyan adat, amiből a WHO ki tudja majd alakítani az álláspontját.
Leginkább Nagy-Britanniában elképzelhető, hogy áttérnek a három oltásos rendszerre, hogy a téli vírushullámot elkerülhessék. Matt Hanckock egészségügyi miniszter elmondta, hogy hét különböző vakcinával, önkéntesekkel vizsgálják, mi történik, ha „ráerősítenek” egy harmadik szurival az első kettőre. A szigetországban el kellett halasztani a teljes nyitást, annak ellenére, hogy minden más fejlett országnál jobb oltási statisztikával rendelkeznek. A delta variáns, amely jelenleg a legfertőzőbb változat, rohamosan terjedni kezdett.

Dél-Afrikában a béta variáns terjed, amely ellen nagyobb antitest-számmal lehet védekezni; ez arra késztette a Pfizert és a Modernát, hogy megvizsgálják, a „ráerősítő” oltás eredményez-e nagyobb immunitást. A marylandi Novavax cég oltása csak egydózisú, viszont módosítottak rajta annak érdekében, hogy a különböző variánsokkal szemben is védelmet biztosítson. A cég kutatás-fejlesztési részlegének vezetője szerint így minden variánssal szemben véd.

– Az Egyesült Államokban engedélyezett vakcinák mind védenek a különböző variánsokkal szemben – állítja Francis Collins, az Egészségügyi Intézmények Szervezetének igazgatója, aki nem tud olyan komolyan vehető tudományos javaslatot jelenleg, ami szerint szükség van a „ráerősítő” oltásra. A Precíziós Gyógyszerkonferencián hozzátette: el tudja képzelni, hogy szükség lesz a harmadik oltásra, ha újabb variánsok bukkannak fel, amik ellen a két oltás nem nyújt elegendő védelmet.


A philadelphiai Gyerekkórház Oltási Képzési Központjának igazgatója, Paul Offit szerint a vakcinák most arra jók, hogy megvédjék az embereket a súlyosabb tünetekről. Aki megkapta az oltását, számíthat rá, hogy a szervezete könnyebben megbirkózik a vírussal és nem kell kórházba szállítani, vagy lélegeztetni. – Valószínűleg emlékeztető oltásra lesz szükség minden harmadik, vagy ötödik évben – mondta az orvos a STAT biotech podcastban. Paul Offit véleménye az, hogy a vakcinák kombinálása hosszabb immunitást és enyhébb tüneteket eredményez.A WHO tudósa, Swaminathan szerint ugyanakkor a brit, a spanyol és a német minták azt mutatják, hogy a „koktél”-megoldás (azaz két különböző vakcina beadása egymás után) több fájdalmat, lázat és mellékhatást okoz az oltottaknál, mint amikor ugyanazzal a fajta vakcinával oltják őket. Viszont a vizsgálatok azt is kimutatták, hogy az emberi szervezet több vírusblokkoló antitestet és vírusölő fehérvérsejtet termel, ha így oltják.

 

loading...