Kezdőlap AKTUÁLIS Megszületett a döntés – Hatalmas változás jön a jogosítványoknál

Megszületett a döntés – Hatalmas változás jön a jogosítványoknál

Hirdetés

Az Európai Parlament Közlekedési Szakbizottsága elfogadott egy javaslatcsomagot, amely módosítaná az európai vezetői engedélyekről szóló irányelvet.

 

Hirdetés

A javaslatok között szerepel, hogy már 18 éves koruktól lehessen teherautót vagy akár 16 utast szállító autóbuszt vezetni, ha a személy teljesíti a szakmai alkalmassági vizsgálatot. Továbbá, a tapasztalt sofőrök oldalán már 17 éves kortól lehetne jogosultságot szerezni teherautó vezetésére.

Azonban a viták eredményeként számos fontosnak tartott javaslat elbukott. Korábban felmerült az idősebb autóvezetők alkalmassági vizsgája, de ez a terv lekerült a napirendről, és nem szerepel a most elfogadott javaslatok között sem.A szigorítások között szerepel az is, hogy a friss jogosítvánnyal rendelkező sofőröknél 0,2 gramm/literrel maximalizálnák a megengedett véralkoholszintet, ami a hazai jogszabályoktól eltérően szigorúbb feltételeket jelentene.

Emellett a képzéseket és a vizsgáztatást is hatékonyabban készítenék fel a gépjárművezetőket a valóságos közlekedési kockázatokra, veszélyhelyzetekre, és bekerülne a képzésbe a vezetés közbeni biztonságos telefonhasználat is.A Közlekedési Szakbizottság támogatását fejezte ki a digitális jogosítvány bevezetésével kapcsolatban is, amely lehetővé tenné, hogy külföldön is elektronikus formában igazolják a jogosítvány meglétét, így nem lenne szükség a hagyományos műanyag kártyára.

A javaslatokról való vita tovább folytatódik az Európai Parlament plenáris ülésén január és február hónapokban.

Hirdetés