Kezdőlap AKTUÁLIS Megjelent a rendelet – Hozzányúl a kormány a nyugdíjakhoz, ekkora összegről van...

Megjelent a rendelet – Hozzányúl a kormány a nyugdíjakhoz, ekkora összegről van szó

Hirdetés

Az Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt kormányrendelet szerint 2024. január 1-jétől hat százalékkal emelkednek a nyugdíjak Magyarországon.

 

Hirdetés

A pénteken megjelent Magyar Közlönyből kiderült, hogy az emelés nemcsak az öregségi nyugdíjat érinti, hanem több más nyugellátást is, beleértve az özvegyi és szülői nyugdíjat is.

A kormányrendelet értelmében az öregségi nyugdíjat, özvegyi nyugdíjat, szülői nyugdíjat, valamint további 25 jogcímet is hat százalékkal növelik a 2024. január 1-jét megelőző időponttól.Ez azt jelenti, hogy a jogosultak januártól a magasabb összegű nyugellátásban részesülnek. Az emelés nem csak az öregségkorúakat érinti, hanem a hozzátartozókat is, akik özvegyi vagy szülői nyugdíjban részesülnek.

A rendelet részletezi, hogy ha valakinek több jogcímen is jár emelés, azokat külön-külön alkalmazzák, így minden jogosult a megfelelő mértékű emelést kapja meg.

A dokumentumból az is kiderül, hogy a saját jogú nyugellátás és az özvegyi nyugdíj, valamint a baleseti özvegyi nyugdíj január 1-jétől havi 147 270 forint összeghatárig folyósítható együtt. Ez a korlát az összes emelés hatására érvényben marad.Orbán Viktor a kormány közösségi oldalán szintén megerősítette a nyugdíjemelési terveket, elmondva, hogy a kormánynak sikerült megvédenie a nyugdíjak értékét. A miniszterelnök továbbá vállalta, hogy a következő év januárjában hat százalékkal növelik a nyugdíjakat, és februárban a 13. havi nyugdíjat is kifizetik.

Orbán Viktor korábban a Kossuth rádióban is beszélt a nyugdíjemelésről, kijelentve, hogy a hat százalékos emelés biztosított, még akkor is, ha az infláció ennek kisebb mértékét vetíti előre. A miniszterelnök hangsúlyozta a kormány elkötelezettségét a nyugdíjasok jólétének védelme iránt, és a mostani intézkedés azt mutatja, hogy ez a kötelezettség továbbra is érvényben van.

Hirdetés
loading...