Kezdőlap AKTUÁLIS Megérkezett a havazás – ömlik a hó Ausztriában!

Megérkezett a havazás – ömlik a hó Ausztriában!

Egy hullámzó hidegfront hatására az Alpokban 2000 méter felett az esőt havazás váltotta fel, jelentős hóréteg esett.

 

Ausztriában és Olaszországban több, mint 10-20 centiméteres friss hó hullott, a napokban tovább gyarapodhat a vastagság, a csapadékos és a hideg időjárásnak köszönhetően.

Metkép azt írja, jelenleg úgy fest, a hétvégétől, ha csak néhány napig is, télies anomáliákat tapasztalhatunk, ami a fölénk húzódó hideg levegőt illeti.Mivel még csak október eleje van, a napállás magas, és hosszúak a nappalok, nem kell nagyon hidegre számítani, 10-14 fokos maximumok, a csapadékos részeken 8-10 fok, ha a már több frissítés óta mutatkozó lehűlés megvalósul.

Ezen túl az első kiterjedtebb fagyokat is magába foglalhatja a hétvégétől induló bizonytalan hosszúságú időszak, hiszen fölöttünk 0/-3 fok közötti hőmérsékletű levegő helyezkedik majd el azon a magasságon, ahol jelenleg 10-13 fokos.

Emellett a csapadék esélye is megvan, ami síkvidéken eső lenne, így a hóesésben bízók többsége csalódni fog minden bizonnyal, ám a magasabb hegyekben, kiemelten a Kékestetőn, Bánkúton és a Kendig-csúcson (esetleg a Nagy-Hideg-hegyen) esély nyílik szilárd halmazállapotú csapadékra.


Mivel a magasban 0 és -5 fok között szórnak a modellek és azok különböző futásai, ez a magas csúcsokon -1/+3 fok körüli értékeket hozhatna, ami kellő intenzitású csapadék mellett hó vagy havas eső lenne.

loading...