Kezdőlap AKTUÁLIS Megemelik a családi pótlékot! Íme a pontos részletek!

Megemelik a családi pótlékot! Íme a pontos részletek!

Hirdetés

Egyre több részletet tudunk meg a kormány berkeiben készülő demográfiai programról. Fontos és új elem, hogy az alanyi jogon járó támogatások szélesítéséről is szó van – írta a Portfolio internetes oldal.

A héten ismét előkerült az Emberi Erőforrások Minisztériumában készülő demográfiai program, amelyet a kormány két olvasatban is tárgyalt. A program szerint gyermekvállalást ösztönző családtámogatásokat vezetne be és szélesítene ki a kormány.

Hirdetés

Ennek keretében az alanyi jogú támogatásoások szélesítéséről is szó lehet. A júniusig tartó költségvetési vitáig szeretnék lezárni a programról szóló egyeztetéseket. Orbán Viktor úgy fogalmazott, hogy a 2018-as választás után egyértelmű, súlyos, demográfiára összpontosító gazdaság- és társadalompolitikát kell folytatni.

Ezért akar lépni a kormány

A programmal a kormány kimondottan a jelenlegi demográfiai folyamatokat igyekszik lassítani, megállítani. A legutóbbi előrejelzések alapján ugyanis ebben a tekintetben sok jóra nem számíthat Magyarország.

Bármilyen előrejelzésből indulunk is ki, hasonló a kép: folytatódik a népességfogyás és felgyorsulhat az öregedés. A legpesszimistább előrejelzés 6,7 millió főt valószínűsít 2060-ra, a legoptimistább 9,4 millió főt. A népesség-előrejelzések egyébként a termékenységi ráta és a várható élettartam fokozatos emelkedését feltételezik.

A családok támogatásának irányvonalába akár az eddig tervezettnél még nagyobb járulékcsökkentés is beleférhet. Emlékezetes, az idei évtől a munkáltatók járulékterhe csökken 5 százalékponttal, majd jövőre további 2 százalékponttal. Ezen felül akár a munkavállalók járulékterhének csökkentése is szóba jöhet, vagy a Munkahelyvédelmi Akcióterv keretében adott járulékkedvezmények emelése, ahogyan azt a jegybank korábban javasolta.

A gyermekvállalást ösztönző intézkedésként tekint a kormány a családi otthonteremtési kedvezményre is (CSOK), ezért ne lepődjünk meg, ha a programban szerepelnek ezzel kapcsolatos módosító javaslatok. A 2018-as költségvetés Költségvetési Tanács előtt lévő verziója azonban csak szerény növekedést tartalmaz a lakástámogatások előirányzatán.

Hirdetés