Kezdőlap EGÉSZSÉG Meg van a koronavírus ellenszere? Itt alkalmazzák először Magyarországon a gyógyszert!

Meg van a koronavírus ellenszere? Itt alkalmazzák először Magyarországon a gyógyszert!

12 nap alatt enyhíti a koronavírus-tüneteket a japán antivirális gyógyszer, amelyet elsőként Szegeden alkalmaznak a betegek gyógyításában. Megnyitották a kiskunhalasi járványközpontot, amely a dél-alföldi régió Covid-központja, oda Szegedről is vezényelnek át orvosokat.

Rövidebb gyógyulási idő és kevesebb szövődmény várható a koronavírus elleni gyógyszer, a favipiravirtartalmú Avigan tabletta adagolása mellett, amellyel a Szegedi Tudományegyetem klinikáján az országban elsőként kezdhetik el kezelni a súlyos betegeket – közölte pénteken az egyetem.

Lengyel Csaba, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke elmondta, a rendelkezésre álló előzetes klinikai adatok alapján a HECRIN Konzorciumban kezdődött meg a széles spektrumú, japán antivirális gyógyszer, a favipiravir klinikai vizsgálata.

Gyors hatású gyógyszer

– Az elmúlt fél évben Japánban végzett, tudományosan megalapozott klinikai vizsgálat nemrégiben nyilvánosságra hozott adatai szerint a favipiravirtartalmú Avigan tabletta a kezdődő tüdőgyulladással kezelt, középsúlyos állapotú koronavírusos betegekben megakadályozta a vírus szaporodását, és 12 nap alatt enyhítette az olyan klinikai tüneteket, mint például a láz vagy a légzészavar.


Az Avigan sikeresen akadályozta meg a betegek állapotának romlását, és ezzel sokuknál elkerülhetővé vált az intenzív terápiás kezelés – tudtuk meg Lengyel Csabától.

A gyógyszert kizárólag a kórházban fekvő, súlyos betegeknek adhatják a vizsgálati kritériumok és a vizsgáló orvosok döntése szerint.

Lengyel Csaba hozzátette: párhuzamosan a favipiravirhatóanyag-tartalmú gyógyszer magyarországi fejlesztése is zajlik jelenleg, így a szakemberek remélik, hogy hamarosan ennek is elkezdődhet a klinikai tesztelése.

A régió központja

Megnyitották a kiskunhalasi járványközpontot, amely a dél-alföldi régió Covid-központja – derült ki az M1 csatorna híradójából. Már megkezdődött a kórházi ápolásra szoruló, koronavírussal fertőzött betegek átszállítása oda más egészségügyi intézményekből.

Ott látják majd el a Bács-Kiskun, Békés és Csongrád-Csanád megyei betegeket. Orvosokat is átvezényelnek a központba Szegedről, Kecskemétről, Bajáról és Orosházáról is.

Frei Norbert, a központ intenzív osztályának vezetője elmondta, három részlegre különítik el a betegeket. Van alacsony kockázatú osztály, ahol a jobb állapotban lévőket kezelik, van egy közepes szubintenzív őrzőjük, valamint egy intenzív osztályuk.

Hőkamerák

Új fejlesztéssel segíti az iskolák vírus elleni védekezését a szentesi KONTASET Kft., a cég fejlesztőmérnökei hőkamerás rendszert építenek ki jövő héttől az intézmények bejáratához.

A kapuk 2-3 másodperc alatt kiírják az alattuk áthaladó diák hőmérsékletét, valamint egy gép hangosan be is mondja majd. 5-6 gyerek hőmérsékletét tudják így egyszerre ellenőrizni.

A kapu 37 fokos testhőmérsékletnél már figyelmeztet pirosan villogva, valamint megszólal egy kakas, egy tehén vagy egy kecske hangja. A fejlesztők ezzel igyekeztek segíteni, hogy a diákoknak könnyebben menjen a járványügyi intézkedések elfogadása. – írja a delmagyar.hu

loading...