Kezdőlap ÉRDEKESSÉGEK “Még csak két éves a gyerekem, de tanítom olvasni.” – Van értelme...

“Még csak két éves a gyerekem, de tanítom olvasni.” – Van értelme ennek?!

Hirdetés

Mindenki tökéletes gyermeket akar nevelni. Mindenkinek fontos, hogy az ő csemetéje legyen a legszebb, a legügyesebb, a legokosabb, stb. Ez természetes szülői hozzáállás, a kérdés csupán az, hogy ezt a gyermek érdekei miatt tartjuk fontosnak vagy saját egónk fényezésére.

Van-e értelme annak, hogy egy 2 éves gyereket a szülei már olvasásra, számokra vagy írásra tanítsanak? Kell-e olyan dolgokkal terhelni egy ilyen kicsi agyát, amit mi magunk is csak 6-7 éves korunkban kezdtünk el anno megismerni?

Hirdetés

A válasz pedig NEM.

Természetesen nem kell hagyni a gyerek agyát ellustulni és nemtörődöm módjára oda sem figyelni arra, hogy mit csinál. Irányítani és segíteni kell. Foglalkozni vele, de az érettségi szintjének megfelelő módon. Olyan foglalkozásokat kell választani, amit élvezni tud, és amivel az agya az adott életkorának megfelelően fejlődhet.

Nem jelenthető ki bizonyossággal, hogy egy iskoláskorúnál fiatalabb gyereket nem lehet megtanítani forszírozva olvasásra vagy írásra, de annak még nincs ott az ideje. Így is eléggé le vannak terhelve a mai gyerekek attól a perctől, hogy átlépik az iskola küszöbét. Miért kellene ezt még hamarabb elkezdeni?

Mire kell odafigyelni egy kisgyermek fejlesztésénél?

Rendszeresen foglalkoztatás

Nem hagyhatjuk, hogy a gyerek állandóan csak a tabletet vagy a televíziót nézze a szabadidejében. Szüksége van a mozgásra és a rendszeres szellemi aktivitást igénylő játékokra és feladatokra, hogy megfelelően tudjon fejlődni az idegrendszere. Semmit nem szabad erőltetni, de meg kell mutatni neki az alternatívákat, amelyek közül kiválaszthatja azokat, amelyeket szívesen végez a korának megfelelően. Az agy is ellustul, ha nem “mozgatják” meg, ahogyan az izmok is teszik.

A finom motoros képességek fejlesztése

Fontos, hogy megalapozzuk a későbbiekben az olvasás, írás és egyéb képességek elsajátítását azzal, hogy a finom motoros képességek fejlődését erősítjük a gyermeknél. Erre szerencsére neki is van igénye. Ilyenek azoknak a finom mozgásoknak az elsajátítása, amelyek például a gyurmázáshoz, rajzoláshoz, origamizáshoz, kirakózáshoz, gyöngyfűzéshez, színezéshez, matrica beragasztáshoz, stb. kellenek.

Zene

A zene egy csodálatos eszköz ahhoz, hogy a gyermek idegi hálózata szépen fejlődjön, annak szerkezetét és minőségét befolyásolja. Zenehallgatás és -tanulás közben az agynak olyan finom részletekre kell figyelnie, mint a hangok megkülönböztetése, a tempók, a ritmus és a szünetek megjegyzése, ráérzés. Ez is tökéletesen megalapozza az idegi kapcsolatokat a jövőre nézve.

Pihenés

Nem csak egy gyerek, de még egy felnőtt is csak kevés ideig képes megőrizni a koncentrációs képességét. Egy felnőtt nagyjából 20 percig képes aktívan figyelni egy témára anélkül, hogy a gondolatai elkalandoznának. Egy gyermeket sem szabad amiatt megdorgálni, hogy elkalandozik, másra figyel, elszenderedik. A pihenés nagyon fontos az agy számára az információfeldolgozásban és tárolásban. Tudniillik alvás közben tud a leghatékonyabban ilyen munkát végezni.

Ha tetszett a cikk, kérlek, ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel!

tudasfaja.com

Hirdetés