Kezdőlap EGÉSZSÉG Magas néha a vérnyomásod? Ez vár hamarosan a szervezetedre, jobb, ha tudsz...

Magas néha a vérnyomásod? Ez vár hamarosan a szervezetedre, jobb, ha tudsz róla!

A magas vérnyomás ma már népbetegség és a magyar lakosság körében is sokakat érint. Alattomos egészségügyi állapot, hiszen hosszú ideje fennállhat, anélkül, hogy különösebb tüneteket okozna, miközben szépen lassan végzi károsító tevékenységét. 

 

Az életmódunk (táplálkozás, fizikai aktivitás, dohányzás, alkoholfogyasztás, stressz) és az alkalmazott gyógyszerek mind közrejátszhatnak abban, hogy kialakuljon, ezért javarészt mi vagyunk a felelősek érte.

A magas vérnyomás fennállásakor az erek fala merev és kevésbé alkalmazkodik a szív által pumpált, kiáramló vérhez. Ilyenkor a szívnek nagyobb munkát kell végeznie ahhoz, hogy a vér változatlanul eljusson a célszervekhez, sejtekhez, miközben nagyobb nyomást gyakorol az érfalakra.

Szisztolé és diasztolé

A vérnyomás értékét két mérőszámmal jellemzik. A szisztolés érték az, amelyik elsőként fordul elő. Ez az érték jelzi azt a legnagyobb nyomásértéket, amelyet a szívből kipumpált vér gyakorol az artériák falára, közvetlen a dobbanás időpontjában.

A diasztolés érték, azaz a második szám emellett azt a legkisebb nyomásértéket jelzi, amely még éppen tapasztalható a következő szívdobbanás előtt.

A magas vérnyomás nem játék, de az esetek többségében mégis későn kerül felfedezésre. Nagyon fontos megállapítani a kiváltó okot, ami nem mindig egyszerű, ezután pedig megfelelő életmódbeli változtatások és kezelések megkezdése során törekedni arra, hogy a normális értékre álljon vissza.

A kezeletlen, folyamatosan és hosszan fennálló magas vérnyomás olyan komoly károkat okozhat a szervezetben, amely súlyos krónikus betegségek kialakulásához (pl. veseelégtelenség) vezet és akár halálos kimenetellel is járhat (stroke, szívinfarktus)

Egészséges és kóros vérnyomás értékek

Normál vérnyomás

A 120/80 és az az alatti vérnyomás tekinthető annak. Persze létezik kórosan alacsony érték (100 mmHg alatti szisztolé) is, amelynek krónikus fennállása szintén káros.Ennél az értéknél az a cél, hogy folytassuk addigi életvitelünket, amelyben valószínűleg helye van a tudatos táplálkozásnak, a rendszeres testmozgásnak, a dohányzás kerülésének és a mérsékelt vagy 0 alkoholfogyasztásnak.

Emelkedett vérnyomás

A szisztolés érték ilyenkor 120-130 mmHg közé esik, a diasztolés 80 mmHg-nál marad. Ez jóindulattal még normálisnak tekinthető, de érdemes elgondolkodni rajta, hogy milyen tényezők válthatják ki a kisebb emelkedést, mert lehetséges, hogy hosszabb távon komolyabb növekedést is okozhat.

Magas vérnyomás 1. szakasz

A szisztolés érték 130-140 mmHg közötti, a diasztolés 80-90 mmHg közötti. Ebben az esetben fontos az életmódváltás és kockázattól függően gyógyszer szedése is akár, az esetleges szívinfarktus és stroke kockázatának csökkentésére.

Magas vérnyomás 2. szakasz

A 140/90 mmHg feletti értékek ide tartoznak. A javasolt életmódbeli változtatások mellett jellemzően gyógyszer szedését is előírják.

Hipertóniás válság

A 180/120 mmHg érték olyan magasnak számít, hogy feltétlenül orvosi ellátást igényel, mert ebben az esetben már szervi károsodás is bekövetkezhet. Emellett olyan tünetek is felléphetnek, mint szorító mellkasi fájdalom, hátfájás, zsibbadás, légszomj, látásromlás. Ha két egymást követő, nyugalomban végzett mérés eredménye is ilyen értéket mutat, akkor azonnal orvost kell felkeresni.

tudasfaja.com

loading...