Kezdőlap ÉRDEKESSÉGEK ELKÉPESZTŐ Maga a csoda: beszélni kezdett a néma fiú a víztől – Egyre...

Maga a csoda: beszélni kezdett a néma fiú a víztől – Egyre többen keresik fel a szent kutat Nógrád megyében!

Hirdetés

Maga a Szűzanya fakasztotta a szent kút vizét a Nógrád megyei Mátraverebély melletti búcsújáró nemzeti kegyhelyen. Egy 1714-es irat számol be arról, hogy honnan kapta a Szentkút nevet és miért nyilvánították szent hellyé már 1195-ben.

A krónika szerint egy apjától lemaradt néma kisfiú megszomjazva vizet keresett. Egyszer csak megjelent neki maga a Szűzanya és egy lópatkó formájú mélyedésre mutatott, amelyben víz csillogott. A fiú ivott és rögtön utána apjáért kiáltott, vagyis meggyógyult a némaságból.

Hirdetés

A Szűzanya-látomás ugyan eltűnt, de a csodás gyógyulásnak híre ment. Jöttek az emberek egyre többen, ki gyógyulást, ki erősebb hitet remélve. Ötszáz év elteltével aztán újra megmagyarázhatatlan csoda történt az erdő mélyén, a hegyek között: felragyogott egy aranykereszt a vízben.

XI. Kelemen pápa (1649–1721) kivizsgáltatta az eseteket és az addigi gyógyulásokat. Kétség sem férhetett hozzá, ezek a csodák valódiak, a Szentkút pedig igazi megszentelt hely. Az egyházi elismerés mintha csak bátorította volna a transzcendentális erőket: a krónikák szerint a szentatya vizsgálatát követő esztendőben hívők ezrei előtt jelent meg a Boldogságos Szűz, karján a kis Jézussal. Lukovics Márton kisternyei plébános 1714-től feljegyzett minden csodát, ami itt esett meg.

Hol máshol várhatna választ nyugtalanító kérdéseire Oláh Borbála (45), a váci püspökség lelkipásztori munkatársa, mint itt. Gyülekezetük több mint húsz közmunkást foglalkoztat, kosarakat és más kézműves termékeket állítanak elő, és ezeket részben a szentkúti kegyhelyen értékesítik.

Ám úgy tűnik, arrafelé a közmunkaprogram hamarosan véget ér.

– Legfeljebb négy embert tudunk majd foglalkoztatni, nem tudom, a többiekkel mi lesz. Ráhagytam a Szűzanyára ezt a gondot, elfogadom, bármi is fog történni, de talán utat mutat nekem, ahogyan annyi bajba került léleknek is a múltban – fogalmazza meg reményeit Borbála. – Eljöttem Szentkútra, és próbálom meghallani a szavát. Biztosan szólni fog valahogy, mindenkit meghallgat, aki hozzá fordul.Havonta jönnek hálálkodni

Mezei Kornél (36) és családja éppen ellenkezőleg, köszönetet mondani érkezik ide. Mezeiék virágcsokorral a kezükben egyenest a templomba lépnek, ahol rajtuk kívül egy teremtett lélek sincs. A család hosszasan, csöndben imádkozik, a virágot pedig az oltár elé teszi.

– Havonta eljövünk és hálát mondunk a Szűzanyának az üzleti sikerekért és az egészségünkért. Biztosan az ő közbenjárására mennek ilyen jól a dolgaink. Ez a legkevesebb, amit tehetünk – mondja Mezei Kornél a hálaadó ima után.

blikk.hu

Hirdetés