Kezdőlap AKTUÁLIS Tudósok szerint ez a legnyugtatóbb dal – 65%-kal képes csökkenteni a stresszt...

Tudósok szerint ez a legnyugtatóbb dal – 65%-kal képes csökkenteni a stresszt (videó)

Kutatások is bizonyították, hogy a zene az egyik legjobb orvosság a stressz és a szorongás csökkentésére. Megnyugtat, ellazít és lecsendesíti az elmét. 

Nem mindenki preferálja ugyanazt a stílust, ha stresszoldásról van szó, így nem biztos, hogy ugyanaz a dal mindenkinél beválhat, habár a tudósok találtak egyet, amely bizonyítottan az egyik legnyugtatóbb a világon.

A kísérlet

Az Egyesült Királyságban egy neurológusokból álló csoport úgy találta, hogy a cikk végén található dal jobban oldja a stressz, mint bármely más a világon.

A dalt hangterapeuták és egy manchester-i együttes, a Marconi Union komponálta. Ezt lejátszották 40 nőnek, miközben egy stresszt kiváltó rejtvényt kellett megoldaniuk.

A kísérlet eredménye mindenkit meglepett, mivel a dal képes volt sokkal hatásosabban megnyugtatni a hölgyeket, mint Enya, a Coldplay vagy éppen Mozart egyik szerzeménye.

A dalnak találóan a ‘Weightless’, azaz ’Súlytalan’ címet adták. A nyugtatáson kívül a vizsgálati alanyok pulzusát, vérnyomását és kortizol szintjét is csökkentette, ahogyan a tanulmányból kiderült.

A dalban egy fenntartott ütem van, amely 60/perccel kezdődik és fokozatosan csökken 50/percre. Ehhez a pulzus is alkalmazkodni látszik.Nincs benne ismétlődő hangzás, így az agy nem tud teljesen kikapcsolni mellette, hiszen nem megjósolható, hogy mi következik. Ehelyett random csengéseket tartalmaz, amelyek segítenek egyre mélyebbre jutni a relaxációban.

Ebben a listában találsz 10 dalt, amelyek hatékonyan tudják csökkenteni a stresszt. Ne feledd hozzáadni a relax zenelistádhoz őket!

  1. Marconi Union – Weightless
  2. Airstream – Electra
  3. DJ Shah – Mellomaniac (Chill Out Mix)
  4. Enya – Watermark
  5. Coldplay – Strawberry Swing
  6. Barcelona – Please Don’t Go
  7. All Saints – Pure Shores
  8. Essay & Coma – Deceptive
  9. Mozart – Canzonetta Sull aria
  10. Rue du Soleil (Café Del Mar) – We Can FlyA dalt itt hallgathatod meg:

tudasfaja.com

loading...