Kezdőlap AKTUÁLIS Tudósok szerint ez a legnyugtatóbb dal – 65%-kal képes csökkenteni a stresszt...

Tudósok szerint ez a legnyugtatóbb dal – 65%-kal képes csökkenteni a stresszt (videó)

Kutatások is bizonyították, hogy a zene az egyik legjobb orvosság a stressz és a szorongás csökkentésére. Megnyugtat, ellazít és lecsendesíti az elmét. 

Nem mindenki preferálja ugyanazt a stílust, ha stresszoldásról van szó, így nem biztos, hogy ugyanaz a dal mindenkinél beválhat, habár a tudósok találtak egyet, amely bizonyítottan az egyik legnyugtatóbb a világon.

A kísérlet

Az Egyesült Királyságban egy neurológusokból álló csoport úgy találta, hogy a cikk végén található dal jobban oldja a stressz, mint bármely más a világon.

A dalt hangterapeuták és egy manchester-i együttes, a Marconi Union komponálta. Ezt lejátszották 40 nőnek, miközben egy stresszt kiváltó rejtvényt kellett megoldaniuk.

A kísérlet eredménye mindenkit meglepett, mivel a dal képes volt sokkal hatásosabban megnyugtatni a hölgyeket, mint Enya, a Coldplay vagy éppen Mozart egyik szerzeménye.

A dalnak találóan a ‘Weightless’, azaz ’Súlytalan’ címet adták. A nyugtatáson kívül a vizsgálati alanyok pulzusát, vérnyomását és kortizol szintjét is csökkentette, ahogyan a tanulmányból kiderült.

A dalban egy fenntartott ütem van, amely 60/perccel kezdődik és fokozatosan csökken 50/percre. Ehhez a pulzus is alkalmazkodni látszik.

Nincs benne ismétlődő hangzás, így az agy nem tud teljesen kikapcsolni mellette, hiszen nem megjósolható, hogy mi következik. Ehelyett random csengéseket tartalmaz, amelyek segítenek egyre mélyebbre jutni a relaxációban.

Ebben a listában találsz 10 dalt, amelyek hatékonyan tudják csökkenteni a stresszt. Ne feledd hozzáadni a relax zenelistádhoz őket!

  1. Marconi Union – Weightless
  2. Airstream – Electra
  3. DJ Shah – Mellomaniac (Chill Out Mix)
  4. Enya – Watermark
  5. Coldplay – Strawberry Swing
  6. Barcelona – Please Don’t Go
  7. All Saints – Pure Shores
  8. Essay & Coma – Deceptive
  9. Mozart – Canzonetta Sull aria
  10. Rue du Soleil (Café Del Mar) – We Can Fly

A dalt itt hallgathatod meg:

tudasfaja.com

loading...