Kezdőlap AKTUÁLIS Lantos Csaba bejelentése – Így változik az élet a benzinkutakon

Lantos Csaba bejelentése – Így változik az élet a benzinkutakon

Hirdetés

A kormány a szerdai ülésén döntést hoz a benzinárakról – közölte Lantos Csaba energiaügyi miniszter.

 

Hirdetés

A fő kérdés az lesz, hogy indokolt-e beavatkozni a piaci folyamatokba, figyelembe véve, hogy a magyar kutakon 10-20 forinttal magasabb áron értékesítik az üzemanyagot a régiós átlaghoz képest.

A miniszter a 24.hu podcastjában beszélt erről, rámutatva, hogy ha szükség lenne árplafonra, az dinamikus lenne, vagyis a régiós átlag mozgását követné az ármeghatározás.

Az Európai Parlamenti választások is hatással vannak a költségvetési tervezésre. Lantos Csaba szerint a kormány a tavaszi helyett csak az év végén nyújtja majd be a 2025-ös költségvetést az Országgyűlésnek.A miniszter a Della podcastban elmondta, hogy a nagyobb súlyt inkább a novemberben esedékes amerikai elnökválasztásra helyezik.

Azt remélik, hogy Donald Trump újabb győzelme esetén közelebb kerülhetnek a békéhez, ami befolyásolná a magyar költségvetési tartalékok megállapítását.

Az állami beruházások halasztása nem érinti az energetikai célú projekteket. Például a tervezett két új gázturbinás erőműre összesen négy konzorcium adott be indikatív ajánlatot, és a döntés még ebben a félévben várható.

A nyáron induló otthonfelújítási program feltételeinél könnyítések lesznek: a felújítandó háznak nem muszáj gázbekötéssel rendelkeznie.Ez a program az 1990 előtti kockaházakra vonatkozik, mintegy 30 ezer házat érintve.

Az energiapiac és az állami beruházások terén tehát változások várhatók a kormány döntései alapján, melyek hatással lehetnek mind a gazdaságra, mind pedig az egyéni fogyasztókra.

Hirdetés