Kezdőlap EGÉSZSÉG Kritikus dolgok derültek ki a vérnyomásról – Ennek te sem fogsz...

Kritikus dolgok derültek ki a vérnyomásról – Ennek te sem fogsz örülni, ha téged is érint ez a probléma!

A molekuláris biológiai kutatásoknak köszönhetően nemrég egy membráncsatorna háromdimenziós szerkezetét tárták fel, amely kritikus a vérnyomás szabályozásában.

Isabelle Baconguis és Sigrid Noreng, az Oregoni Egészség- és Orvostudományi Egyetem (OHSU) Vollum Intézetének kutatói kifejtették az eLife folyóiratban közzétett tanulmányukban, hogy a felfedezés kiindulópontja lehet jobb kezelések kifejlesztésének olyan betegségek esetén, amelyek összefüggésben vannak a csatorna működésével.

A csatornának köszönhetően könnyebben felszívódnak a nátriumionok az egész szervezetben, többek közt a vesében is. Jelentős hatással van a nátriumegyensúly, a vértérfogat, és a vérnyomás szabályozására.

Az epiteliális nátriumcsatorna diszfunkciója súlyos hipertónia kialakulásához vezethet, pl. a Liddle-szindróma, vagy az újszülött kori sóvesztés esetében. Ez az áttörő felfedezés a csatorna sajátos felépítésével kapcsolatos biofizikai problémák megoldását teszi lehetővé.

“Nincsenek olyan gyógyszerek, amelyek kifejezetten ezt a fehérjét célozzák. A csatorna szerkezetének felfedezése nagyon fontos lesz az új és jobb vérnyomáscsökkentők kifejlesztésében” – mondta Noreng.

A felfedezésnek köszönhetően olyan betegségek kezelése esetében történhet előrelépés, mint pl. a súlyos magasvérnyomás, a nefrózis szindróma, és a szívelégtelenség.

loading...