Kezdőlap AKTUÁLIS Közleményt adott ki a MÁK – így lehet igényelni a nyugdíjemelést 2024-ben

Közleményt adott ki a MÁK – így lehet igényelni a nyugdíjemelést 2024-ben

Hirdetés

Az elmúlt években Magyarországon folyamatosan növekszik azoknak az időseknek a száma, akik havi félmilliós nyugdíjban részesülnek.

 

Hirdetés

2024 januárjában már 60 ezren voltak ebben a kategóriában. Eközben azonban még mindig akad legalább 180 ezer nyugdíjas, akik havonta még 120 ezer forintot sem kapnak.

A nyugdíjasok között a nők dominálnak az alacsonyabb nyugdíjsávokban, míg 420 ezer forint felett már a férfiaké a többség.A KSH friss jelentése alapján 2024 elején Magyarországon 2 millió 423 ezer ember részesült nyugdíjban vagy egyéb nyugdíjfolyósítási körbe tartozó ellátásban. Ennek 76%-a nyugdíjkorhatárt betöltött öregségi nyugdíjas volt, és 6,1%-uk a nők kedvezményes öregségi nyugdíjában, a „nők 40”-ben részesült.

Az öregségi nyugdíj átlagos összege 230 940 forint volt, a férfiak ellátása pedig több mint 36 ezer forinttal meghaladta a nőkét.

A friss adatokból kiderül, hogy az öregségi nyugdíjasok 52 százalékának az ellátása 200 ezer forint felett van, míg minden ötödik nyugdíjasnak a járandósága meghaladja a 300 ezer forintot.

Ugyanakkor még mindig 9%-uk kap csak 120 ezer forintnál kevesebbet havonta. Az idősek közötti szakadékot az elmúlt években bekövetkezett nagymértékű emelések és az infláció tovább mélyítette.

A nyugdíjasok közötti különbségek mutatkoznak a nemek és a különböző jövedelmi sávok között. A nők jellemzően alacsonyabb összegű nyugdíjban részesülnek, míg a férfiaké magasabb.

Az öregségi nyugdíjasok 63,7%-a nő, és a legnagyobb különbség a 160-200 ezer forintos sávban látható a nemek között. 420 ezer forint felett viszont már a férfiak száma túlnő a nőkén.

Az alacsony nyugdíjat kapók lehetőséget kaphatnak az ellátásuk méltányosságból történő emelésére.

Ez a lehetőség 3-8 ezer forintos pluszjárandóságot jelenthet havonta, ami beépül a nyugdíjba és hatással lesz a következő emelésekre is. 2024-ben akár 181 ezer nyugdíjas lehet jogosult az ilyen emelésre.Az adatok alapján látható, hogy bár nő a magasabb nyugdíjsávokba tartozók száma, még mindig sokan vannak az alacsony nyugdíjat kapók között.

A rendszeres emelések ellenére a szakadék nem csökken jelentősen, és az alacsony nyugdíjak mellett továbbra is sok idős él Magyarországon.

Hirdetés