Kezdőlap AKTUÁLIS Komoly bejelentés jött Szijjártó Péter – Új szintet lépett a háborús kockázat

Komoly bejelentés jött Szijjártó Péter – Új szintet lépett a háborús kockázat

Hirdetés

Szijjártó Péter Brüsszelből jelentkezett be, a külügyminiszterek tanácskozása után. Komoly bejelentéseket tett, szavai szerint szintet lépett a háborús kockázat. ismertette az ezzel kapcsolatos fejleményeket.

 

Hirdetés

 

Azt mondta, külügyminiszteri tanácsülés zajlik, a legfontosabb napirendi pont az ukrajnai háború. Bár nem volt döntés újabb szankciókról, de új dimenzióba léptünk a háborús kockázatok tekintetében. Ezért még egyértelműbben és keményebben kell fellépnünk érdekeink, azaz a béke és biztonság garantálásában Magyarország tekintetében. Holnap Genfben ENSZ emberi jogi ülés, Csütörtökön Brüsszelben NATO csúcs, majd csütörtökön és pénteken EU-csúcs, és utána New Yorkban is kiemelt téma lesz a háború.


Energiaszállítás

Ma ismét hangsúlyosan merült fel, hogy az Oroszországból Európába történő energiaszállításokat szankcionálni kellene. Tagországok egy köre képviseli hangosan ezt az álláspontot, a tagországok egy része kevésbé hangosan, de támogatóan viszonyul ehhez, és a tagországok egy része, ide tartozik Magyarország, amely világos álláspontot képvisel: egyértelműen vörös vonalként kezeljük a témát. Arra kértem a minisztereket, hogy az európai egység fenntartása érdekében a jövőben se tegyenek olyan javaslatokat, amelyek nyomán az Oroszországból Európába történő energiaszállításokat korlátozni, vagy leállítani kéne, mert ebben egészen biztos, hogy nem alakul ki egységes európai döntés.Vannak országok, amik rá vannak utalva az Oroszországból érkező energiára. Ezt nem jókedvünkben tesszük, az energiaellátás nem filozófiai, ideológiai kérdés, hanem fizikai és matematikai kérdés. A szállításhoz forrásra és szállítási útvonalra van szükség. Ha az egyik hiányzik, már nem lehet beszélni az energiaellátás biztonságáról és nem lehet racionális forgatókönyveket felvázolni. Ez nem a következő napokban, hetekben, de az elkövetkezendő években sem reális, hogy az Oroszországból származó energiaszállításokat vissza lehessen szorítani. Mert az új infrastruktúra kialakítása és új források megtalálása évekbe kerülhet – mondta a miniszter, és később egy kérdésre válaszolva azt is elmondta, hogy csak a technológiai átállás 2-4 év. Senki nem tudott válaszolni arra a kérdésre, hogy az Oroszországból érkező energiahordozókat honnan lehetne pótolni és hol lehetne azokat feldolgozni.– Azt mondtam, ne okozzunk magunknak nagyobb bajt, mint akiket szankcionálni akarunk. Most a szokott országokon kívül a racionális álláspontok iránt váratlan helyekről is kaptunk támogatást. Magyarország elvégezte a házifeladatát és hétből hat országgal össze van kötve a földgázrendszerünk. De amíg nem termelnek ki újabb gázforrásokat a környéken nincs új kitermelés, és sem amerikai, sem nyugat-európai cégek sem jeleskedtek ebben, akkor nem fogunk tudni értelmesen beszélni hazánk és Közép-Európa ellátása tekintetében. És amig ez a helyzet, a vörös vonalaink megmaradnak.

Később egy kérdésre válaszolva azt mondta: egyelőre nem született egyébként ilyen, konkrét javaslat. Viszont volt olyan – a magyarországi állásponttal egybevágó – nyugat-európai felszólalás, amely a racionalitást kérte számon a szankciók kapcsán: olyan döntések meghozatala, melyek az európai egységet megtörnék, nem hasznosak.A legutóbbi szankciós csomag összerakásakor nagyot küzdöttünk, és eredményesen, ezügyben. De van olyan ország, mint Szerbia, ami nem uniós tag, csak tagjelölt, ezek a kivételek nem vonatkoznak rá, és ha ők nem lehetnek kivételek, rendkívül nehéz helyzetbe kerülnek.

Szijjártó Péter elmondta, hogy azt kérte a mai tárgyaláson, hogy a kivételek közé ne csak az EU-ba irányuló gázszolgáltatások kerüljenek, hanem a tagjelöltek felé irányulók is.

– Az energiabiztonság tehát fizikai, valós kérdés, nem filozófiai, erről valós vitát kell folytatni, tehát amig nincs más megoldás az energiaellátásra, korlátozásokat ebben a témában nem fogunk támogatni – mondta a miniszter.


A háború új dimenziói

Mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a NATO ne legyen háborús résztvevő és, hogy a háború ne terjedjen Ukrajna határain túl. El kell kerülni, hogy a szövetségek, melyeknek Magyarország a tagja – NATO, Európai Unió – ne kerüljenek konfliktusba Oroszországgal. Új dimenzióba léptünk, mert egyre erősebbek azok a javaslatok, amelyek repülésmentes légtér létrehozására irányulnak Ukrajna felett. Vannak olyan hangok, amely szárazföldi, bélkefenntartó missziót követelnek. A repüléstilalmi övezet fenntartása légi háborút jelent. Szárazdföldi alakulatok beküldése a szárazföldi háború kockázatát jelenti., Magyarország ezt el akarja kerülni, ki akarunk maradni a háborúból, ragaszkodunk a NATO álláspontjához, amely nem akar háborút Oroszországgal. Ezért minden olyan javaslatot, ami ezzel ellentétes, Magyarország nem támogat.

Fegyverszállítások
– Az Európai Unió szállíthat fegyvereket Ukrajnába. Nem ellenezzük ezt a döntést, de mi nem szállítunk fegyvereket Ukrajnába és Magyarország területén át sem lehet ilyen fegyvereket szállítani. Nem blokkoljuk a kezdeményest, és azt sem, hogy a fegyverszállításokra fordított keretet megduplázza az Unió, de most az erről szóló dokumentumba beleírattunk még egy mondatot, amely megerősíti Magyarország jogát arra, hogy ne engedjen területén halált hozó fegyvereket szállítani Ukrajnába.

Menekülthelyzet
Sokan elismerték a lengyelek, magyarok erőfeszítéseit, de pontosan tudjuk, hogy a szlovákok és románok is komoly terheket viselnek. Mindenki biztosított minket a támogatásáról. Azonban Lengyelország és Magyarország két olyan ország, melyektől az uniós forrásokat visszatartják. Miközben arról beszélnek, hogy hatalmas terheket viselünk, részben az EU helyett, mégis a forrásokat visszatartják. Erre fel is hívtuk a figyelmet.

A kárpátaljai kormányzótól közben érkezett kérés, hogy Ukrajna távolabbi területeiről fogadjunk be menekülteket, erre Magyarország készen áll, minden hozzánk érkező menekültnek biztosítjuk az ellátását.
Hirdetés