Kezdőlap ÉRDEKESSÉGEK Kilenc érdekesség a szemről. Te gondoltad volna?

Kilenc érdekesség a szemről. Te gondoltad volna?

Hirdetés

Arról mindenki hallott, hogy a szem a lélek tükre, de mi mindent tudunk még róla? Íme néhány érdekesség az ember egyik legnagyobb kincséről, Rebecca Taylor szemész tollából.

  • Az emberi látásélesség rekordja 20/10: vannak, akik 6 méterről meglátják azt, amit egy átlagos látással rendelkező ember csak 3 méterről vesz észre.
  • Az emberi szem és egy ragadozómadár szeme között óriási a különbség: egy sólyom 6 méterről észreveszi azt, amit egy ember csak egy méterről vesz észre.
  • A heterokrómia örökletes: a heterokrómia egy szemmutáció, amikor is az egyik szem színe eltér a másiktól. Azonban, ha egy családban, ahol nem fordult elő heterokrómia, de az újszülött szemeinek színe eltérő, orvoshoz kell fordulni.
  • Létezik a szemektől való félelem, omatofóbia a neve.
  • Minél fájdalmasabb egy szemre mért ütés, annál gyorsabb a gyógyulás: a szem egyes sérülései 24-48 órán belül meggyógyulnak. A szem sérülésekor érzett erős, intenzív fájdalomnak ezért fontos funkciója van. Azonban, ha az ütés helye elfertőződik, az a szem elvesztését is eredményezheti. Ezért minden esetben azonnal menjünk orvoshoz, ha sérülés érte a szemünket.
  • Védeni kell a szemet a naptól: nyáron és télen egyaránt védeni kell a szemünket az erős napsugárzástól. A bőrünkkel ellentétben a Nap sugarainak hatása nem látszik meg azonnal, de hosszú távon a szem körüli szövetek meggyengülhetnek, ezt pedig csak műtéti úton lehet orvosolni.
  • A látásélesség nőhet az idő folyamán: első olvasásra ez csak jót jelenthet, ám elképzelhető, hogy valamilyen egészségügyi probléma áll a a háttérben. Például, ha + 3-as szemüveget viselünk, de egyik napról a másikra rájövünk, hogy az olvasáshoz már nem is szükséges szemüveg, akkor lehet, hogy cukorbetegségről van szó, amely rövidlátás okoz. Ezért javasolt, hogy ha rövid időn belül látásjavulást tapasztalunk, menjünk orvoshoz.
  • A szemlencse akkora, mint egy M&M bonbon: az írisz mögött található szemlencse, amelyik a fényképezőgépek lencséihez hasonló elven működik közel akkora méretű, mint egy M&M bonbon.
  • Ha egy ember látásélessége 20/20, nem jelenti azt, hogy tökéletes a látása. Ez közepes élességnek számít.

Forrás:filantropikum.com

Hirdetés
Hirdetés