Kezdőlap AKTUÁLIS Kiadta a figyelmeztetést Müller Cecília az új variánsról

Kiadta a figyelmeztetést Müller Cecília az új variánsról

Hirdetés

A TV2 reggeli műsorának vendégeként beszélt Müller Cecília tisztifőorvos a járványhelyzetről és a szupermutáns Omikron variáns várható Magyarországra kerüléséről.

A mostani, negyedik hullámról szólva Müller Cecília azt mondta, az oltottak arányaiban jóval kevesebben kerülnek kórházba, a legnagyobb különbség az intenzív osztályokon látszik az oltottak javára az oltatlanokkal szemben.

Hirdetés

Még mindig veszélyben vannak azonban a krónikus betegek, vannak olyan betegségekben szenvedők, akik tizenhétszer valószínűbb, hogy kórházba kerülnek, mint azok, akik nem érintettek egy adott betegségcsoportban.

Az alapbetegséggel rendelkezőknél tehát a fertőzés lefolyása hasonlóan az előző hullámokhoz, súlyosabb lehet. Azaz, ha valaki tüneteket észlel magán, rögtön forduljon orvoshoz, különösen, ha van alapbetegsége.


Magyarországon jelenleg a delta-variáns terjed, mégpedig gyorsan, ugyanis aki elkapta, az már a tünetek megjelenése előtt két nappal is fertőz, ezért ilyen magasak most a napi járványügyi adatok.

Jönnek az ünnepek, találkoznak a családok, tehát aki még nem tette meg, karácsony előtt nagyon gyorsan adassa be magának az oltást, mert a védettség kialakulásához is kell idő.

A szupermutáns

Az omikron-variáns kapcsán azt mondta a tisztifőorvos, hogy valójában nincsenek biztos adatok arról, hogy ez a változat fertőzőképesebb-e mint az elődei, de tény, hogy a WHO szerint aggodalomra okot adó vírusvariánsról van szó.A tüskefehérjében és a genomjában ugyanis összesen 50-52 féle mutáció van, de ez csak annyit jelent, hogy vizsgálni kell. Egyelőre azonban nincs elég ismeretünk róla. Az eddigi tapasztalatok szerint Dél-Afrikában mintha enyhébb tüneteket okozna, – egy hatéves kislányról írták le, hogy magas láza volt, és ennyivel megúszta az egészet – tehát lehetséges, hogy a vírus egyre gyengül, legalábbis a szakemberek régóta ebben reménykednek.

Elmondta, hogy itthon még nem mutatták ki az omikron-variánst, de naivság lenne azt gondolni, hogy nem ér el Magyarországra.

Hirdetés
loading...