Kezdőlap AKTUÁLIS Kiadta a figyelmeztetést a Nébih – Ebben a két megyében nagy a...

Kiadta a figyelmeztetést a Nébih – Ebben a két megyében nagy a baj

Hirdetés

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma észlelte a madárinfluenza-vírus jelenlétét Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megye több állattartó telepén.

 

Hirdetés

Az érintett állományok felszámolása és a járványügyi nyomozás jelenleg is folyamatban van – közölte a hivatal kedden kiadott közleményében.

Az érintett telepek között szerepel a békési Tótkomlóson található pecsenyekacsa-telep, ahol több mint 44 ezer példányt tartottak.Emellett Pusztaföldváron egy mintegy 1500 állatot számláló tenyészlúdtelepen, valamint a jász-nagykun-szolnoki Öcsödön található nagyjából 20 ezres példányszámú hízópulykatelepen is megfigyelték a megbetegedésre utaló tüneteket.

Az állattartókban idegrendszeri tünetek és megemelkedett elhullás ébresztett gyanút, amely azonnali intézkedéseket tett szükségessé.

A Nébih az érintett területeken azonnal megkezdte a járványügyi vizsgálatokat és a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy megfékezzék a betegség terjedését és megvédjék az állatok egészségét.

A madárinfluenza, vagy más néven az avian influenza vírusát az érintett telepeken halálos kimenetelű járványos betegségként azonosították.

Ez a betegség nemcsak az állatok egészségére, hanem az emberi egészségre is jelentős veszélyt jelent, ezért a hatóságok szigorúan felügyelik és intézkedéseket hoznak annak megelőzése és terjedésének megakadályozása érdekében.

A Nébih hangsúlyozta az állattartók, valamint a lakosság számára, hogy jelenteni kell az összes gyanús madárfertőzéses esetet, hogy azonnali intézkedéseket lehessen tenni annak érdekében, hogy a vírus ne terjedjen tovább és ne okozzon további károkat.A helyi hatóságok, állatorvosok és a Nébih folyamatosan monitorozzák a helyzetet, és minden szükséges intézkedést megtesznek az állatok és az emberek védelme érdekében.

Hirdetés