Kezdőlap EZOTÉRIA EZO-VILÁG Készülj fel 2019 első Szuper Holdjára! Január 20-21-én te is nézd az...

Készülj fel 2019 első Szuper Holdjára! Január 20-21-én te is nézd az égboltot!

Hirdetés

Készülj fel a 2019-es év első jelentős Hold eseményére, a szuper vérholdra, amely nálunk hétfő hajnalban fog feltűnni az égen. Ez azt jelenti, hogy a szuperhold és a vérhold egyazon időben fog megjelenni.

Ez lesz az idei év első teliholdja.

Hirdetés

Mi az a szuperhold? 

A szuperhold az a telihold, amely földközeli állapotban jelenik meg, azaz a Holdnak a Földhöz legközelebb eső pontján, miközben a pályáján halad.

A szuperhold 14%-kal nagyobb és 30%-kal fényesebb lehet, mint egy mikrohold és 7%-kal nagyobb, mint egy átlagos telihold.

Az eltérő méret és fényesség a Földhöz viszonyított közelség eredménye. A Hold Föld körüli pályája ellipszist ír le, aminek következtében a Hold akár “csupán” 362.601 km-re is lehet a Földtől. Ekkor tűnik fel a szuperhold.

Amikor a Hold a Földtől legtávolabbi pontján van, akkor ez a távolság 405.400 km is lehet, és ekkor tűnik fel a mikrohold.

Mi az a vérhold?

Igazán nagy kegyben van részünk, mert amellett, hogy szuperholdat láthatunk, egyben egy holdfogyatkozást is megtapasztalhatunk a maga vöröses-narancsos szépségében.

A Holdnak eredetileg nincs fénye. Ami fényt a Hold körül látunk, azt a Naptól nyeri, azaz a Nap fényét sugározza tovább és ez jut el hozzánk is a Földre.

Egy holdfogyatkozás alkalmával a Hold a Föld árnyékán halad át és az árnyék megakadályozza abban, hogy a Nap fényét visszatükrözze, ahogyan azt eredetileg tenni szokta. Elegendő fény jut el a Holdra, hogy azt még láthatóvá tegye, de a fény a Rayleigh-szórás jelenségén megy keresztül, ahogy a Föld atmoszférájába ér és ezért tűnik vöröses-narancsosnak.

A légtérben lévő pára, felhők, szennyezettség, por függvényében a fogyatkozás a piros különböző árnyalataiban tűnhet fel.

Mikor lesz látható az égi jelenség?

Teljes holdfogyatkozás hétfő hajnalban, 04:40-05:42 között, 62 percig lesz teljes Magyarországon.

Ha tetszett a cikk, kérlek, ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel!

tudasfaja.com

Hirdetés