Kezdőlap AKTUÁLIS Kertes házban élők, figyelem! Itt az új szabályozás, ami mindenkire vonatkozik!

Kertes házban élők, figyelem! Itt az új szabályozás, ami mindenkire vonatkozik!

Hirdetés

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) közölte, hogy az NAK készített egy útmutatót a háztartási és mezőgazdasági kutak új szabályozásához.

 

Hirdetés

Az útmutató célja, hogy segítse az érintett szereplőket a megfelelő szabályozás betartásában és az előírásoknak való megfelelésben. A pontos részletek és tartalom az NAK és a MAGOSZ által közzétett anyagban érhető el.

Ez a lépés azt mutatja, hogy a szervezetek elkötelezettek a hatékony és megfelelő vízgazdálkodás és kútkezelés iránt, és támogatást nyújtanak a mezőgazdasági és háztartási kutak üzemeltetőinek a változó szabályozási környezetben.

A közlemény szerint a 2024 előtt engedély nélkül létesített, 50 méternél nem mélyebb háztartási és mezőgazdasági öntöző kutak általánosan jogszerűnek minősülnek a januártól érvényes törvénymódosítás alapján.Ezeket a kutakat nem kell bejelenteni, és az üzemeltetésükhöz sem szükséges vízjogi engedély. Ez vonatkozik a háztartási vízigényt kielégítő, 50 méternél nem mélyebb és az első vízzáró réteget el nem érő kutakra is. Az új szabályozás a bejelentési és engedélyezési feladatokat a kút vízkészletvédelmi szempontból létesített területen alapuló megkülönböztetés alapján határozza meg.

A pontos területek és a vízkészletvédelmi országtérkép augusztus végéig kerülnek kialakításra. Ez az új szabályozás a vízgazdálkodás hatékonyabb és szabályozottabb irányítását célozza, miközben könnyíti a bejelentési és engedélyezési folyamatokat a megfelelő területeken létesített kútüzemek esetében.
Az ivóvíz- vagy karsztbázis szempontjából kockázatos területeken a kút létesítését, üzemeltetését és megszüntetését előzetesen be kell jelenteni a kút helye szerint illetékes katasztrófavédelmi igazgatóságnál. Ez vonatkozik az ivóvíz- vagy karsztbázis védelme érdekében történő kúttelepítésekre.

A mezőgazdasági öntözőkutak létesítése, üzemeltetése és megszüntetése esetén be kell jelenteni azokat a Nemzeti Földügyi Központnál, még akkor is, ha kockázatmentes területen találhatók, sekélyek és az első vízzáró réteget nem érik el. Ezen kutakat digitális vízmérővel kell ellátni. Kockázatos területen a sekély mélységű öntözőkutak létesítése, üzemeltetése és megszüntetése vízjogi engedélyhez kötött tevékenység lesz.Ezek a szabályok azért lettek bevezetve, hogy megfelelő ellenőrzés és szabályozás alatt legyenek a vízkészletvédelmi szempontból érzékeny területeken történő kúttelepítések és üzemeltetések. A bejelentési és engedélyezési követelmények biztosítják a megfelelő vízgazdálkodást és a vízkészlet megóvását.

A NAK kiemelte, hogy a vízkészlet megőrzése minden gazdálkodó felelőssége, és a termelés során szem előtt kell tartaniuk a felelős termelés szabályait. Az útmutatót, amely segít a kútüzemeltetőknek megfelelni a szabályozásnak és a vízkészletvédelmi követelményeknek, a NAK honlapján tették közzé. Az útmutató hasznos információkat és iránymutatásokat tartalmaz, amelyek segítik a gazdálkodókat a hatékony vízgazdálkodásban és a fenntartható vízhasználatban. Ez a lépés azt mutatja, hogy a NAK elkötelezett a vízkészletvédelem és a fenntartható mezőgazdaság támogatása iránt, és aktív szerepet vállal a szabályozás és iránymutatások biztosításában a gazdálkodók számára.

Hirdetés