Kezdőlap EGÉSZSÉG Kattognak és ropognak az ízületeid? Akár ez a súlyos betegség is okozhatja,...

Kattognak és ropognak az ízületeid? Akár ez a súlyos betegség is okozhatja, vigyázz!

Hirdetés

Mindenki számára ismerős, hogy ízületei olykor recsegnek-ropognak. Nincs egyetértés abban, hogy vajon egészséges, vagy inkább káros, de bárhogy is legyen, nem árt tudni, hogy bizony porckopás is állhat a térd vagy a váll ropogása hátterében.

Testünkben több létfontosságú ízület is található, melyek közül a térd- és a vállízület szokta a legtöbb sérülést elszenvedni. Az ízületek a csontvégek találkozásánál alakulnak ki, melyeket porcréteg borít. A porcréteg közt vékony ízületi rés található, benne ízületi folyadékkal, mely hozzájárul a csontok egymáson való fájdalommentes, zavartalan csúszásához. Az idő előrehaladtával, illetve sérülések, fizikai munka, különböző betegségek (pl. endokrin problémák) miatt ez a porcréteg elvékonyodik a porcképzés és -pusztulás egyensúlyának felborulása miatt.

Hirdetés

Kezdeti stádiumban a porcok felszíne egyenetlenné válik, majd később felbolyhosodik. Ez sokszor recsegő, ropogó hanggal jár, különösképp a térd és a váll esetében.Fájdalom az állapot súlyosbodásával jelentkezik, mivel ekkor az ízületi folyadék mennyisége is csökken, így az ízületi tok gyulladásba kerül. Éppen ezért amennyiben porckopás miatt jelentkezett a ropogás, úgy a legrosszabb, amit tehet, az az, hogy magától ropogtatja, ugyanis ekkor még tovább károsítja az amúgy is már rossz állapotban lévő porcot.

Természetesen ennek a kellemetlen hangnak más okai is lehetnek, ám hogy kiderüljön, mi is okozza, mindenképp szakorvosi és képalkotó vizsgálat szükséges.

Így előzze meg a nagyobb bajt

Az egészséges táplálkozás és a rendszeres mozgás nagy szerepet játszik a mozgásszervi betegségek elkerülésében, így ha nem akarja, hogy már fiatalon fájdalmak kínozzák, célszerű a következőkre figyelnie:
• adja le a súlyfelesleget
• egy héten minimum 3-szor mozogjon (úszás, futás, kerékpározás)
• táplálkozzon A-C-E-vitaminokban, kalciumban és omega3-ban gazdagon
• igyon meg egy nap minimum 2 liter vizet

Van, hogy orvosi segítség kell

Sajnos kezelés nélkül az állapot könnyen rosszabbra fordulhat, és az illetőt komoly fájdalmak gyötörhetik, ami mozgásbeszűküléssel is járhat. Bár léteznek különböző gyógyszerek a problémára, ám ha tartós, akár 6-8 hónapos fájdalommentességet szeretne, akkor érdemes aktív fájdalomcsillapítást igénybe venni. Hialuronsavas injekcióval például visszaadható a porc rugalmassága és kenése, így a kellemetlen érzés 3-5 alkalom után csökken, illetve megszűnik – mondja Dr. Váradi Éva főorvosnő, a Fájdalomközpont aktív fájdalomcsillapítás specialistája.

Forrás

Hirdetés