Kezdőlap AKTUÁLIS Itt az Energiaügyi Minisztérium bejelentése – Változik a távhő ára, rengeteg családot...

Itt az Energiaügyi Minisztérium bejelentése – Változik a távhő ára, rengeteg családot érint majd!

Az Energiaügyi Minisztérium (EM) közigazgatási államtitkára, Czepek Gábor, a 53. Nemzetközi Gázkonferencián jelentette be, hogy a napelemek felülvizsgálat alatt állnak, és a jelenlegi feltáplálási stratégia nagyobb részét hamarosan megnyithatják.

 

Emellett a távhő árának további csökkentésére is lehetőség mutatkozik az önkormányzatok és vállalkozások számára.

Az államtitkár kiemelte, hogy a kormányzatnak a függetlenség elérésére is törekednie kell az energiaellátásban, nemcsak makroszinten, hanem lakossági szinten is. Az EM előterjesztett egy 10 éves, több ezer milliárd forintos energiaszuverenitási munkaprogramot, amely számos nagy fejlesztést tartalmaz.

Czepek Gábor azt mondta, hogy a villamosáram terén az ország a teljes szuverenitás elérésére törekszik, és azt remélik, hogy a 2030-as évek elejére ezt elérhetik.Az államtitkár említette, hogy jelenleg Magyarországon 5100 megawatt teljesítményű napelem van, amelyből 3500 ipari, és 2000 háztartási. Az elszámolási problémák rendezése után hamarosan lehetőség nyílik a feltáplálási stratégia felülvizsgálatára.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal által végzett munka alapján úgy vélik, hogy a zárolás nagy részét meg lehet nyitni.

A távhő árának csökkentéséről szólva az államtitkár elmondta, hogy a lakosság hatósági árat fizet, míg az önkormányzatok és vállalkozások önköltségi áron juthatnak energiához. Az ármegállapítás újabb csökkentésére október elején kerül sor, amely további kedvezményeket nyújthat az érintettek számára.Czepek Gábor rámutatott, hogy az energiaágazatban az elmúlt időszakban tapasztalt válságok és változások új kihívások elé állították Magyarországot és az egész Európai Uniót. Az energiapiaci nehézségek eredményeként az energiaellátás bizonytalanná vált, és az energiahordozók tekintetében az EU és Magyarország is kiemelkedően kitett az importra.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy Magyarország energiapolitikája kitart a három fő célkitűzés mellett: az atom- és napenergia alapú villamosenergia-ellátás, a hálózati infrastruktúra fejlesztése mind a gáz-, mind a villanyágazatban, valamint az energiaszektorban való erős nemzeti jelenlét.Végezetül Czepek Gábor rámutatott, hogy Magyarország sikeresen megőrizte az ellátásbiztonságát még a legnehezebb időkben is, és a kormányzat elkötelezett a rezsicsökkentés iránt, és a jövőben is folytatni fogja az ezen az úton.

A magyar kormány a függetlenség és a stabil energiaellátás érdekében áll ki, és az energiapolitikában szükség esetén további intézkedéseket hoz a hazai és az európai energiapiacokon tapasztalható változások kezelésére.

loading...