Kezdőlap AKTUÁLIS Itt a kormány bejelentése – Hatalmas változás jön az üzemanyagoknál

Itt a kormány bejelentése – Hatalmas változás jön az üzemanyagoknál

Hirdetés

Az Orbán Viktor vezette kormány lépéseket tesz az üzemanyagok árának alakítására, hogy segítse a gabonaágazatot.

 

Hirdetés

A kormányhatározat értelmében a gázolaj jövedéki adó visszaigényelését 2024. május 1-jétől 90 százalékra növelik.

Ez az intézkedés azt jelenti, hogy a gabonaágazatban felhasznált gázolaj után befizetett adó 90 százalékát visszaigényelhetik, ami éves szinten egymilliárd forintnyi többlettámogatást jelenthet az ágazatnak.

A döntés a Magyar Közlönyben jelent meg, és az agrárminiszter részvételével történt előkészítés után került elfogadásra.A tegnapi Kormányinfón Nagy István agrárminiszter ismertette az intézkedést, amely jelentős könnyebbséget jelenthet a gabonatermelők számára.

Ugyanakkor a pénzügyminiszter, Varga Mihály, és a nemzetgazdasági miniszter, Nagy Márton, hangsúlyozták, hogy az adók módosítására és csökkentésére vonatkozó tervek nincsenek napirenden.

A magas üzemanyagárak miatt rendezett egyeztetésen azonban kiderült, hogy a hazai üzemanyagárak meghaladják a régiós átlagot. A benzin literenként 644 forintba, míg a gázolaj 658 forintba kerül, ami 7-9 százalékkal magasabb az átlagnál.

Nagy Márton miniszter határozottan kijelentette, hogy az üzemanyagáraknak a régiós középmezőnyben kell lenniük, és az ágazati szereplőket felszólította, hogy teljesítsék a vállalásaikat.Az üzemanyagárak nemcsak az árképzésben fontosak, hanem a termelői költségek szempontjából is. A direkt és indirekt adók jelentős mértékben befolyásolják a hazai árszintet, és a kormány a régiós középmezőnybe kerülést várja el az ágazattól.

A helyzet nyomon követése és az átlagos árak elérésére tett lépések fontosak a gazdaság egészének egészséges működése szempontjából.

Hirdetés