Kezdőlap EGÉSZSÉG Innen tudhatod, hogy beszakadt a kullancs feje?

Innen tudhatod, hogy beszakadt a kullancs feje?

Hirdetés

A nyári időszakban különösen oda kell figyelnünk a kullancsok jelentette veszélyekre. Ha már megtörtént a probléma, nem árt, ha tudjuk hogyan lehet biztonságosan eltávolítani a kullancsot. Fontos tudatában lenni, hogy mik jeleznek az eltávolítás sikertelenségével kapcsolatban.

 

Hirdetés

Köztudott, hogy a kullancsok különböző kórokozókat hordozhatnak, fertőzéseket terjeszthetnek. Emiatt nagyon fontos az élősködők azonnali eltávolítása.

Hogyan távolítsuk el a kullancsot?

Egy steril csipeszre van szükség, ha nem vagyunk meggyőződve a tisztaságát illetően, akkor töröljük át fertőtlenítővel. Amennyiben lehetőségünk van rá, viseljünk gumikesztyűt.

Fontos, hogy határozottan ragadjuk meg a fejénél a kullancsot, a bőrhöz közel. Igyekezzünk, hogy ne nyomjuk össze, majd kezdjük ez lassan húzni a bőrre merőlegesen.

Lehetséges, hogy a kullancs szájszerve a bőrben marad, ezért ajánlott az eltávolítást követően nagyítóval is megnéznünk.

Amennyiben bennmaradt a szájszerv, fertőtlenítsük le újra a területet és próbáljuk meg ismét kihúzni.Ha nem tudjuk eltávolítani, akkor mindenképpen keressünk fel egy orvost, annak elkerülése érdekében, hogy valamilyen bőrfertőzést kapjunk.

Ha sikeres volt az eltávolítás, a szakértők azt javasolják, fertőtlenítsük le a területet, a kivett kullancsot pedig orvosi alkohollal teli üvegbe helyezzük bele.

Ha tüneteket tapasztalunk magunkon, akkor az orvos megvizsgálva a kullancsot meg tudja állapítani, hogy milyen kórokozó okozta a fertőzést.

Jelek, amelyek fertőzésre utalnak:

A fáradtság, izomfájdalom, izületi duzzanatok, láz, hányinger jelentkezése fertőzésre enged következtetni.

https://www.tudasfaja.com/

Hirdetés