Kezdőlap OTTHON HÁZI PRAKTIKÁK Így varázsold újjá a hosszú szálú szőnyeged fillérekből!

Így varázsold újjá a hosszú szálú szőnyeged fillérekből!

Hirdetés

A hosszú szálú szőnyegek nagyon kedveltek manapság, hiszen jól mutatnak, feldobják és hívogatóbbá varázsolják a nappalit és a szobákat, ugyanakkor nagyon puhák is. Bár tudjuk, hogy a tisztításuk nem lesz egy egyszerű menet, mégis szívesen tesszük le mellettük a voksunkat.

Az igaz, hogy az ilyen típusú szőnyegekben könnyebben ragad meg a szennyeződés és nehezebb is azt eltávolítani, azért mégsem lehetetlen. Van, hogy a porszívózás már nem elég, ilyenkor lépnek életbe a szőnyegtisztító szerek.

Hirdetés

1# Citrom és ecet

Ha van olyan szőnyeged, amely nem túl nagy, de mosógépben mégsem tudnád kimosni, akkor mosd ki “kézzel”. Tegyél egy kis vödör meleg vízbe 1/2 pohár ecetet és ugyanennyi citromlevet.

Keverd el, majd egy erre a célra kiválasztott hosszabb, puhább sörtéjű kefével sikáld át a szőnyeget. Nem kell lecsepegtetned a kefét, ha átázik a szőnyeg, nem gond, hiszen a cél az, hogy átmosódjon. Ha készen vagy, akkor tedd ki a szabad levegőre száradni.

2# Bórax

Ha makacs folt került a szőnyegedre vagy már régóta éktelenkedik egy beszáradt folt rajta, amit eddig sehogy sem tudtál eltávolítani, akkor bóraxra van szükséged. Bár sok szőnyeg bírja a bóraxos kezelést, egy kevésbé látható részen érdemes próbát tenni vele, hogy fakítja-e és ha igen, akkor mennyire.

Ezután egy kevés meleg vízzel nedvesítsd be a kérdéses területet és szórj rá a bóraxból a foltra. Ez kioldja a szennyeződést és miután megszáradt már csak fel kell porszívóznod.

3# Szódabikarbóna és természetes illatanyagok

A csodás és univerzális szódabikarbónának itt is hasznát vehetjük. Egyszerűen annyit kell tenned, hogy beszórod vele alaposan a szőnyegedet és hagyod egy fél órát állni. Ha extra illatosítást szeretnél, akkor adhatsz hozzá levendulát vagy akár citromhéjat is.

A szódabikarbóna képes megkötni a nedvességet, zsírokat, olajakat és a szagokat is. Egy ilyen kezelés után felfrissül a szőnyeged. Ha készen vagy porszívózd ki és ha van rá lehetőséged, akkor a szabadban porold is ki.

4# Bolti tisztítószer

Ha a bolti készítmény mellett döntesz, akkor a legfontosabb, hogy mindig a használati utasítás szerint haladj, nehogy kárt tegyél a szőnyegedben. A kezelés előtt alaposan porszívózd ki a szőnyeget és mindig száliránnyal megegyezően vidd be a készítményt. Ha vannak makacs foltok, akkor azokat külön gonddal kezeld.

tudasfaja.com

Hirdetés