Kezdőlap EGÉSZSÉG DIÉTA ÉS FOGYÁS Így tudod kiszámítani neked mennyi a testzsír százalékod? Lássuk elhízott vagy ideális...

Így tudod kiszámítani neked mennyi a testzsír százalékod? Lássuk elhízott vagy ideális vagy-e!

Hirdetés

A testzsírszázalék megmutatja, hogy a teljes testtömeg hány százalékát alkotja zsírszövet. Ez kiváló mérőszám arra, hogy tájékozódhassunk általános egészségi állapotunkról.

Ha az érték a normálisnál nagyobb, akkor nagyobb a kockázatunk bizonyos krónikus betegségek kialakulására, mint a szív-érrendszeri betegségek, cukorbetegség, rákos megbetegedések.

Hirdetés

A testzsírszázalék táblázat hasznos útmutató, amely segít megállapítani, hogy milyen tartományba esünk az értékünk alapján. A táblázat úgy van felosztva, hogy figyelembe veszi a nemet és az egyes életkorokat is.

Bizonyos mennyiségű testzsír szükséges a szervezet egészséges működéséhez. Fontos, hogy rendszeresen fogyasszunk jó zsírokat kis mennyiségben és esszenciális zsírsavakhoz is hozzájuttassuk a szervezetünket.

Ez a zsír raktározásra fordítódik, hogy hosszabb éhezésben energiát szolgáltasson a sejteknek, ugyanakkor szükséges a bőr, haj egészségének megőrzéséhez, a zsírban oldódó vitaminok (A, D, E, K) felszívódásához és a test kipárnázásához.

A testzsírszázalék meghatározását a szakértők már szívesebben alkalmazzák, mint a BMI-t (testtömeg index), mivel sokkal pontosabb útmutatást nyújt. Ennek az az oka, hogy a BMI nem különbözteti meg az izomtömeget a zsírtömegtől, csak súlyt vesz figyelembe.

Amerikai szakértők a következő százalékokat javasolják

Alapvető zsírok

• Nők 10-12%

• Férfiak 2-4%

Összes zsírok

Atléták

• Férfiak 6-13%

• Nők 14-20%

Fittnek mondható nem-atléták

• Férfiak 14-17%%

• Nők 21-24

Elfogadható

• Férfiak 18-25%

• Nők 25-31%

Túlsúlyos

• Férfiak 26-37%

• Nők 32-41%

Elhízott

• Férfiak 38%, vagy több

• Nők 42%, vagy több

Hogyan lehet meghatározni a testzsír százalékot?

A testzsír-százalék a zsírszövet aránya a teljes testtömeghez viszonyítva.

Nézzünk egy példát! Ha egy 70 kg-os férfi testzsír-százaléka 18%, az a következőket jelenti:

A zsír súlya:70 x 0,18 = 12,6 kg

A sovány testsúly tehát: 70 – 12,6 = 57,4 kg

A sovány testsúly, azaz a zsírmentes testtömeg ismerete fontos a tömegnövelés ill. a testsúly csökkentés mértékének pontos megtervezéséhez. Az ideális testsúly eléréséhez így pontosan ki tudjuk számolni a szükséges napi megnövelt vagy lecsökkentett kalóriabevitelt.

Számos módszer létezik rá. Lássuk a két leggyakoribbat.

Testzsírmérő kaliper

A testzsírszázalék mérésére használt egyik leggyakoribb eszköz a testzsír mérő kaliper. A testzsír hozzávetőlegesen 50%-a a bőr alatt fekszik, ezért a bőr vastagságának megmérése meglehetősen pontos módszer a százalékarány kiszámításra.

Ahhoz, hogy a legjobb és legmegbízhatóbb eredményt kapjuk, fontos, hogy mindig adott pontokon végezzük a mérést.

A férfiaknál a méréseket a mellkason, a combon és a hason végzik. A nőknél a felkar külső részén, a combon és a hason mérnek. A kapott számokat használják ezután a helyes értékek meghatározására.

Bioelektromos Impedancia Analízis (BIA)

A másik gyakori módszer, amely azon az elven működik, hogy a zsírszövet alacsonyabb víztartalommal rendelkezik, mint az izomszövet és így kevésbé vezeti az elektromosságot.

Az elektromos impedancia (ellenállás), a személy testmagassága és súlya arra használható fel, hogy általuk kiszámolják a teljes testtömegre vonatkoztatva a zsír százalékos arányát. Ezek az eszközök sajnos nem alkalmazhatóak sportolók, terhes nők és szívritmus szabályozóval rendelkező személyeknél.

tudasfaja.com

Hirdetés