Kezdőlap OTTHON HÁZI PRAKTIKÁK Így tisztítsd meg fillérekből, 5 perc alatt a mosógépet! Még szétszedned sem...

Így tisztítsd meg fillérekből, 5 perc alatt a mosógépet! Még szétszedned sem kell!

Hirdetés

Mosógépe karbantartása fontos, hisz a mindennapi életben gyakran használja, hogy ruhái naprakészek legyenek. Mosógépe könnyedén penészes, büdös és nyálkás lesz, ha nem kap elég szellőztetést a dob, illetve a vízjáratok. Havi egy tisztítókúra nem árt mosógépének, amit most leírunk ebben a cikkünkben.

Tisztítókúra (megelőzés)

Havi szinten érdemes egyszer kitisztítani a mosógépet, roppant egyszerű módszerrel. Fél liter 20 százalékos ecetet (mosógép kapacitásától függő mennyiségű ecetet) öntsön a mosógép dobjába, majd üresen indítson el 90 fokos forró vizes programot. Ez a penészes lerakódásokat előzi meg, és tünteti el az enyhébb penészes foltokat. Az apróbb penészpöttyöket ecetes fogkefével eltávolíthatja. Ezzel a művelettel a mosógépben a vízkőlerakódásokat is el lehet távolítani, komolyabb esetnél használjon speciális vízkőoldót.

Hirdetés

Félévente szükséges alkalmazni a trisós kúrát, ami a zsíros lerakódásokat oldja fel és tünteti el a mosógépből. Egyszerűen öntse a mosószeradagolóba a trisót színültig, majd egy üres 90 fokos mosást indítson el. Utána pedig egy üres öblítő programmal kiüríthető a maradékszennyeződések.

Hatékony tisztítás (probléma megoldás)

Ha, már nem segít az előző módszer, azaz továbbra is büdös maradt a mosógépe, akkor jobban bele kell ásnia magát a probléma megoldásába. Először is fel kell térképeznie a probléma magját, hogy honnan jön a piszok és a bűz. Többféle helyen is megfészkeli magát a nyálka, zsírlerakodás és-vagy a penész. A mosószeradagolóban lévő nyálka vagy penész, szivattyúszűrőbe szorult piszok (mosógép alján található, óvatosan vele könnyen beletörik), koszos kifolyócső, üstházban berohadt ruha (dobon kívül), eltávolíthatatlan penészes üstszájgumi is okozhatja a kellemetlen szagot.

 1. A mosószeradagolóban lévő nyálka egyszerűen kitisztítható. Vegye le az ajtóról, vagy húzza ki az elöltöltős
 2. verzióknál, majd áztassa be ecetes forró vízbe és hagyja állni legalább pár órát. Majd a fellazult nyálkát távolítsa
 3. el egy fogkefével. Az erősebb foltok eltávolításához súrolószerként használhat konyhai sót.
 4. A szivattyúszűrőbe szorult piszkot távolítsa el, majd mossa át ecetes vízzel. Majd tekerje vissza helyére.
 5. A kifolyócső tisztítása, leszerelés után ecetes vízzel történik. Egyszerűbb és praktikusabb megoldás a csere.
 6. Az üstházban berohadt ruha, már nehezebb feladat, hisz a mosógépét szét kell szedni apró -elemeire és majd ezután tudja csak eltávolítani a ruhadarabot. Hozzá nem értés esetén, hívjon mosógépszerelőt.
 7. A nagyon penészes üstszájgumit mindenképp cserélni kell. A penész eltávolítása után, egy idő elteltével visszafejlődik a penészgomba.
 8. Át nem látható probléma esetén, speciális mosószertisztító koncentrátummal kell átmosni a készüléket.

Tippek

 • Érdemesebb por alakú mosóport használni, mert a folyékony verzió nehezebben oldódik fel a vízben. A zselés állagú mosószert már nem képes a sima víz leoldani, így az idővel az bepenészedik.
 • A mosóport soha ne adagolja túl, mert a felesleg lerakódik az mosószeradagoló falán.
 • Előzze meg a penészesedést egy kis munkával. Mosás után érdemes szárazra törölni a dobot és a gumit. Az ajtót és a mosószeradagolót érdemes nyitva, így megelőzheti a penészesedést és a dugulásokat.
 • Havonta egyszer tisztítsa ki a mosógépét a fenti tisztítókúra megoldással.
 • Takarítsa ki a szivattyúszűrőt legalább háromhavonta.
 • Néha mosson magasabb hőmérsékleten, hogy a kórokozók, elpusztuljanak.

Forrás

Hirdetés