Kezdőlap OTTHON HÁZI PRAKTIKÁK Így termessz végtelen mennyiségű burgonyát! Zseniális, idén biztosan kipróbáljuk!

Így termessz végtelen mennyiségű burgonyát! Zseniális, idén biztosan kipróbáljuk!

Hirdetés

A boltban kapható burgonya több rovarirtószert tartalmaz, mint bármely más termék. Ráadásul a kereskedelemben kapható termesztett burgonyák már valószínűleg egy évesek, mire a szupermarketek polcaira kerülnek.

 

Hirdetés

Tehát, amit onnan veszünk, az távolról sem valami friss. Ha sajátot termesztesz és megfelelően tárolod, akkor a burgonya akár hónapokig is kitarthat, miközben még mindig frissebb lesz, mint a boltban kapható. Arról nem is beszélve, hogy a saját termesztésű mindig sokkal finomabb.

Nagyon egyszerű a folyamat, hiszen egy zsáknyi vagy vödörnyi területen is tudunk magunknak nevelni, ha nincs nagy vagy éppen egyáltalán nincs kertünk. Természetesen több módja is létezik a kis helyen való termesztésnek, mi a két legegyszerűbbet szeretnénk bemutatni.

Kukazsákos módszer

Ennél egyszerűbb talán nincs is és csak néhány lépésből áll a folyamat.Egy héttel a vetés előtt tedd a vetőburgonyát meleg helyre. Ha a csírák elérték a 0,5-1,5 cm-t, akkor készen állnak.

Vágd fel a burgonyát darabokra úgy, hogy minden darabon legalább 2 csíra legyen.

Tárold így még 3 napig szobahőmérsékleten.

Egy olló segítségével vágj elvezető lyukakat egy nagyjából 110 literes kukazsák aljára. Csavard le a zsák oldalát és töltsd meg kb. 1/3-ig földdel.

Helyezd el a zsákot a kertedben, udvarodon egy olyan területre, ahol teljesen éri a napfény.A vetőburgonya darabokat először be kell hinteni kénporral, hogy megvédd őket a gombás betegségektől.

Ezután ültesd bele őket a földbe úgy, hogy a csíraszemek felfelé nézzenek és legyen a darabokon kb. 5 cm föld. Locsold meg őket alaposan.

Ha a burgonya zöldje nagyjából 15-20 cm magasra nőtt, akkor adj még hozzá földet és tegyél szalmát is a zsákba. Annyi földet szórj rá, hogy a legmagasabban lévő levelek még kilátszódjanak.Ahogy tovább növekedek, további földet kell hozzá adni, miközben tekered fel a zsák oldalát. Jól kell öntözni, de nem kell, hogy átázott legyen.

Akkor kész a betakarításra, ha a levelek elkezdenek sárgulni és a lombja kezd elhalni. Ezen a ponton hagyd abba az öntözést és hagyd őket így 1-2 hétig, hogy a héja megedződjön.

Egyszerűen nyisd ki a zsákot oldalt és szedd ki a burgonyáidat.

Vödrös módszer

Ezzel a technikával lényegében bárhol termeszthető burgonya, akár egy erkélyen is, ha azt szépen éri a napfény, de a nap után is lehet mozgatni.

Ezekre lesz szükség:

  • 20 literes vödör
  • Kavicsok (sóderkavics a legjobb)
  • Virágföld
  • Egy szemeteszsák
  • Vetőburgonya

Először tedd a kavicsokat a vödör aljára, hogy lehetővé váljon a vízelvezetés. Nagyjából 5 cm magasságig tegyél bele.

Illeszd bele a kukazsákot úgy, hogy a vödör szélén kb. 5 cm-rel túllógjon.

Vedd ki a zsákot, fordítsd ki és szúrj rá legalább 20 elvezető lyukat a zsákra alul és oldalt, majd helyezd vissza a vödörbe.

Tegyél a zsák aljára 10-12 cm virágföldet.Mehet bele a burgonya az előző módszerben leírtak szerint.

Nagyon sok vízre lesz szükség, ezért győződj meg róla, hogy jól átnedvesedett a talaj.

Ahogy növekszik a zöldje, mindig adj hozzá földet.

Amikor a levelek kezdenek sárgulni és összeesni, akkor lehet betakarítani.

tudasfaja.com

Hirdetés