Kezdőlap OTTHON HÁZI PRAKTIKÁK Így szabadulj meg hatásosan az ételmolyoktól

Így szabadulj meg hatásosan az ételmolyoktól

MEGOSZTÁS

Amíg el nem kezdenek röpködni a konyhában a fejünk felett, észre sem vesszük, hogy a környezetünkben vannak, de amint szárnyra kapnak, tudjuk, hogy nagy a baj. Az ételmolyok a konyhánk egyik legnagyobb ellenségei. Bármilyen hosszú eltarthatóságú élelmiszerbe képesek belemászni.

Nem számít, ha még zárt a csomagolás, bármin átrágják magukat. Ádázul lerakják a petéiket és mi már csak azt vesszük észre, hogy hálók, lárvák, bábok és lepék jelennek meg itt-ott a konyhában. A kamra nagyja emiatt kikerülhetetlenül a kukában landol.

Szabadulj meg tőlük egyszer s mindenkorra természetes, de hatékony módszerekkel.

Amire szükséged van:

  • Porszívó
  • Ecet
  • Szappan és víz
  • Felmosó

Mit kell tenned?

1. Vizsgálat

Nagyon alaposnak kell lenned, sőt, még annál is alaposabbnak. Meg kell vizsgálnod minden lehetséges élelmiszert. Lárvákat és hálókat keresve a csomagoláson, a csomagolásban, a szekrényben, az összes polcon, a tárolókban. Gyakorlatilag mindenhol.

A gabona alapú termékek, mint a liszt, gabona magvak, tészták, lisztkeverékek a lepkék kedvenc eledelei. Emellett meg lehet találni őket aszalt gyümölcsök között, magvak között, fűszerekben és lényegében bármilyen hosszan eltartható élelmiszerben. Akár még a kisállatok eledeleinek zacskójában is ott lehetnek.

Ezeket mind azonnal ki kell dobni, de nem elég a konyhai szemetesbe, mert azzal csak rontasz a helyzeten. Egyből a kültéri kukába tedd őket.

2. Takarítás

Körültekintően ki kell takarítanod mindent. Húzd ki a fiókokat és porszívózz ki minden egyes sarkot a szekrényekben, polcokon. Porszívózd le a konyha falait, az ajtókat, ablakkereteket és a plafont is. Ezután minden felületen menj végig vízzel higított ecetes oldattal vagy szappanos vízzel. A padlót is mosd fel, ha készen vagy. A porszívózás után a porzsák/tároló tartalmát ürítsd ki a kinti szemetesbe.

Ha sikerült valamilyen élelmiszert megmentened, azt tedd be a fagyasztóba, hogy biztosan megszüntesd a problémát. Ha esetleg maradt benne pete, az sem fogja túlélni. Ha új élelmiszereket szerzel be, azokat egy tárold elkülönítve az eddigiektől egy másik helyiségben pár hétig.

3. Még mindig látsz lepkét?

Vizsgáld át újra a helyszínt. Tényleg mindent megnéztél? Az összes bontatlan csomagolást, konzervdoboz tetőt és aljat? A termékek csomagolásán lévő címkék mögött vagy a gyűrődésekben nem maradt semmi, ami eddig elkerülte a figyelmedet? Esetleg a szakácskönyvek lapjai között? Teafilteres dobozokban? Igen, minden lehetséges helyen ott csücsülhetnek.

5. Nincs több lepke?

Visszapakolhatsz mindent a kamrádba és a szekrényekbe és ezentúl rendszeresen ellenőrizd a lepkék aktivitását és a lárvák, hálók jelenlétét.

A megelőzés a legjobb módszer

A jövőben azokat az élelmiszereket, amelyek legjobban vonzzák a lepkéket jól zárható üveg edényben tárold vagy tedd a be a fagyasztóba a felhasználásig.

A konyhaszekrénybe és a kamrába érdemes elhelyezni babérlevelet, levendulát vagy mentát, esetleg mindet egyszerre, hogy elűzd vele a lepkéket.

tudasfaja.com

loading...