Kezdőlap EZOTÉRIA Bölcs példabeszéd – Így reagálj az irigységre és gonoszkodásra!

Bölcs példabeszéd – Így reagálj az irigységre és gonoszkodásra!

Hirdetés

Réges-régen egy kis japán faluban élt egy öreg és bölcs szamuráj. Egy napon egy fiatal harcos látogatta meg őt, akinek nagy híre volt különös kegyetlenségéről, gonoszságáról és szívtelenségéről.

A fiatal harcos szeretett provokatívan viselkedni az összeütközései során. Mindent beleadott, hogy az ellenfelét nagyon felbőszítse, hogy az elvesztve a türelmét számos hibát ejtsen és könnyen legyőzhető áldozattá váljon.

Hirdetés

A harcos ugyanígy kezdett el viselkedni az öreg szamurájjal is. Kövekkel dobálta, káromolta őt, ütéseket mért rá, próbálta kibillenteni az egyensúlyából a direkt ütközetben.

A szamuráj szintén azt tette, amit minden alkalommal szokott, megingathatatlan maradt és semmilyen formában nem reagált a fiatal kihívásaira. Az végül teljesen kimerült a próbálkozásban elveszítve minden lelkesedését és feladta a harcot.

A szamuráj tanítványai megkérdezték tanítójukat, hogy miért cselekedett így:

–  Mester, miért nem reagáltál semmilyen módon a harcos provokációira? Attól tartottál, hogy elveszted a harcot?

Az öreg szamuráj így felelt:

–  Ha valaki adni akar nektek valamit, de ti azt visszautasítjátok, kinél fog maradni az a dolog továbbra is?

A tanítványok egybehangzóan válaszoltak:

–  Annál, aki adni akarta.

Ugyanez a helyzet a gonoszsággal és az irigységgel is. Mindaddig, amíg el nem fogadod, és nem engeded, hogy hasson rád, csak azt fogja mardosni, akiben kialakul, és aki fel akarja ezt használni ellened.

tudasfaja.com

Hirdetés