Kezdőlap EZOTÉRIA Így nevelj a gyermekedből kiegyensúlyozott, intelligens felnőttet

Így nevelj a gyermekedből kiegyensúlyozott, intelligens felnőttet

MOTHER AND SON SITTING ON PORCH

Ha egy gyermeket a világra hozunk, akkor felelősséggel tartozunk érte és a mi dolgunk megalapozni, hogy a későbbiekben, amikor már nem támaszkodik a segítségünkre, a legteljesebb és legboldogabb életet élhesse. Ehhez fontos, hogy gyermekkorában a lehető legjobb nevelést kapja és egy olyan biztos környezetet, amely szolgálja a fejlődését.

A következőkben azokat a  tényezőket vesszük sorra, amelyek egytől-egyig szükségesek ahhoz, hogy boldog és kiegyensúlyozott felnőttet neveljünk a gyermekünkből.

1# Nem lehet birtokolni a gyermeket

Sok szülő hibázik abban, hogy tulajdonának tekinti a gyermekét és azt akarja, hogy az ő elképzelései szerint viselkedjen és nézzen ki.

Nem szabad elfelejteni, hogy a gyermekünk nem mi vagyunk. A gyermekünk egy teljesen egyedi és megismételhetetlen ember, akinek joga van hozzá, hogy szabadon eldönthesse, ki akar lenni. Nem szabad korlátoznunk őt semmiben (az ésszerűséget betartva) és folyamatosan támogatnunk kell őt a törekvéseiben, már egészen kicsi korától kezdve.

2# Fontos, hogy tanuljunk a gyermekünktől

Hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni a gyermekek bölcsességét, hiszen úgy gondoljuk, olyan egyszerűek, naivak és butuskák még, mit tudhatnak ők a világról. Nagyon is sokat! A gyermekek kivételesen okos kis palánták, akik talán még nem tudják olyan választékosan kifejezni magukat, de rengeteg bölcsességgel rendelkeznek.

Hallgasd figyelmesen, hogy mit mond neked a gyermeked. Sokat tanulhatsz tőle te is, nem csak ő tőled.

3# Kreatív és pozitív környezet

Egy gyerek már egészen pici korától szívja magába mindazt, amit a környezetében tapasztal. Az otthon és a közeli környezet az ő “univerzuma” és minden, ami benne található, hatással van rá. A hozzá legközelebb álló emberek pedig az elsődleges példák, akik megmutatják neki a mintát, hogyan kell élni.

Óriási a felelősség a szülőkön, hogy milyen környezetet biztosítanak, és milyen mintákat adnak a gyermekük számára.

4# Minőségi idő a gyermekkel

A gyermeknevelés nem állhat ki abból, hogy a kicsit megetetem, megfürdetem, leülök vele mesét nézni, a kezébe nyomom a tabletet, vagy hagyom, hogy azt csinálja, amit akar, csak ne legyen láb alatt.

Bár kezdetben még nem tudnak beszélgetni velünk és egy jó ideig is csak szegényes szókinccsel kommunikálnak, ez nem jelenti azt, hogy nem lehet velük tartalmasabban is időt tölteni. Olvass a gyermekednek, énekelj neki, mondj mondókát, táncolj vele, rajzoljatok, játsszatok közösen készségfejlesztő játékokkal és nem utolsósorban beszélj hozzá.

Beszélgess vele, kérdezd, ha már tud beszélni és tartsd fenn a kommunikációt. Serkentsd az agyát, hogy minél jobban fejlődhessen, és intelligens felnőtt válhasson belőle.

Ha tetszett a cikk, kérlek, ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel!

tudasfaja.com

loading...