Kezdőlap OTTHON HÁZI PRAKTIKÁK Így kell mosni a kötött ruhákat, hogy ne menjenek tönkre és...

Így kell mosni a kötött ruhákat, hogy ne menjenek tönkre és ne bolyhozódjanak ki!

Hirdetés

Gyapjút és kasmírt mosni nagy felelősség, csak egy kicsit csússzon fennebb a hőmérséklet szabályozó, és máris gyerekméretű pulóvert szedhetsz ki a gépből. Nézzük, hogyan kell megfelelően mosni ezeket az érzékeny ruhadarabokat.

 

Hirdetés

Nem kell őket agyonmosni, vagyis jobb, ha mellőzzük a mosógépben való mosást. Inkább kézzel, egy 30 fokos vízben mossuk át.

Hiszen ezek úgysem annyira piszkosak, épp csak át kell öblíteni őket. A forró víz, és a dörzsölés a legnagyobb ellensége a kasmír, és a puha gyapjú ruhadaraboknak.

Nem csak összemennek, de teljesen össze is keményednek. Biztosan ismerjük a nemez anyagot, a pont olyan lesz a puha pulóverünkből, ha kézzel elkezdjük dörzsölni a forró vízben.

Válasszunk egy olyan mosószert, amely a finomabb ruhadarabokhoz, kasmírhoz, selyemhez ajánlott, hiszen ez jobban kíméli az anyagot.

Ha mégis géppel mosnánk, akkor mindenképp egy erősen kímélő programot válasszunk, ami a selyem, és kasmír anyagok mosásához ajánlott.

Milyen mosószert válasszunk?

A selyemhez és szaténhoz hasonlóan a kasmírt és a gyapjút is külön mosószerrel kel tisztítani. A hagyományosan használt mosószer túl durva lehet számára, és csak roncsolni fogja.
A speciális mosószer növeli a szálak rugalmasságát, így megakadályozza, hogy mosás közben eldeformálódjon az anyag.

Hogyan szárítsuk?

Miután a mosási program befejeződött eltávolíthatjuk a fölösleges vizet úgy, hogy egy törölközővel kinyomkodjuk az anyagból.

Majd tegyük egy szárítóra, de ne csíptessük meg, mert megmarad a nyoma. Arra is vigyázzunk, hogy egyenletesen, és ne lógjon le túl nagy rész a kötélről, mert elnyúlhat.

Hirdetés