Kezdőlap EGÉSZSÉG Így jelzi a lábfejed, hogy baj van a vérnyomásoddal vagy a pajzsmirigyeddel

Így jelzi a lábfejed, hogy baj van a vérnyomásoddal vagy a pajzsmirigyeddel

Ha gyanúsnak találsz bizonyos tüneteket és nem vagy biztos abban, hogy megfelelően működik-e a vérnyomásod vagy a pajzsmirigyed, akkor egy nagyon egyszerű módszer segítségével megvizsgálhatod magad.

 

Miután a vérnyomás nem az egészséges tartományon belül mozog – tehát vagy a szív ver gyorsan, vagy a vér nem áramlik megfelelő sebességgel –, hosszútávon a szervezetben különböző elváltozásokra lehet számítani. A szív folyamatosan túlteljesít, hiszen sokkal gyorsabban és erősebben ver, mint kellene. Az állandó erőlködéstől a szív fala megvastagszik, mely akadályozza a megnövekedett munka ellátásában, melynek hatására szívelégtelenség léphet fel.

A magas vérnyomás azonban nemcsak a szívre hat. Mivel a szív mindenhova nagyobb mennyiségű vért pumpál, az agyba is túl sok vér áramlik. Az agyi erek falán ennek hatására kis hólyagszerű kitüremkedések keletkeznek, melyek repedéskor agyvérzést okozhatnak. Az érelmeszesedés vagy az agyi erek beszűkülése is járhat a magas vérnyomással, melyek szintén agyvérzéshez vezethetnek.A magas vérnyomás hat a vesékre is. A vesék teljesítőképessége csökken, tehát egyre kevesebb salakanyagot képesek kiválasztani, melynek hatására veseelégtelenségre lehet számítani.A pajzsmirigyednek az a dolga, hogy hormonokat termeljen, s ezeket a véráramba juttassa. Ezeknek a hormonoknak a neve tiroxin (T4), s a belőle jódelvonással képződő trijód-tironin (T3). A tiroxin és a trijódtironin termelődéséhez jódra van szükség, amelynek hiányában a pajzsmirigy hormonjai nem termelődnek elegendő mennyiségben, így kialakulhatnak a pajzsmirigy rendellenességek (pl: pajzsmirigy alulműködés, vagy pajzsmirigy túlműködés)
Tudtad, hogy szervezetedbe csak elenyésző mennyiségű jódot vagy képes bevinni? Ez azért van, mert alig van olyan élelmiszer, mely tartalmazza e létfontosságú nyomelemet. De ne aggódj, mert létezik módszer, mellyel segíthetsz pótolni a szervezetednek szükséges jódot! Napjainkban a pajzsmirigy problémák rengeteg embert sújtanak a világban, s mivel az élelmiszereink elenyésző hányada tartalmaz csak jódot, meg kell találnod a megoldást ennek pótlására!Lássuk hogyan állapítsd meg a lábfejedről, hogy egészséges vagy-e!

1. Hideg lábfejek

Ha folyamatosan hidegek a lábfejek, ez pajzsmirigy-problémára utalhat, mivel ezen szerv felel többek között a testhőmérséklet szabályozásáért. A hideg lábak emellett a gyenge vérkeringés jeleként is értelmezhetők.

2. Zsibbadás

Ha krónikussá válik a lábzsibbadás, akkor ez a periférikus idegrendszer károsodásának egyik jele lehet. Tehát ha gyakran előfordul ez a tünet, akkor érdemes orvoshoz fordulni a problémával, ugyanis sokszor a háttérben cukorbetegség, vagy alkoholizmus állhat.

3. Vöröses, sápadt, vagy szederjes lábfejek

Ha pigmentelváltozást észlelünk a lábfejünkön, az egyáltalán nem jó jel. Legtöbb esetben ezt a Raynaud-kór okozza, ami a vérerek viszonylag gyakori betegsége. Ha bármilyen elváltozást észlelünk a láb-, vagy kézfejünkön, sürgősen keressünk fel egy orvost.4. Lábgörcsök

A néha előforduló lábgörcsök miatt nem kell aggódni, de ha gyakrabban fordulnak elő, az a kiszáradás miatt alakulhat ki, vagy pedig, ha a végtagokat megerőltettük. Kálium-, kalcium, vagy magnéziumhiány is okozhat kellemetlen görcsöket, de ezeket lehet pótolni. Például úgy, ha több banánt fogyasztunk, de ha 1–2 hét múlva sem enyhülnek a panaszok, forduljunk orvoshoz.

Szerző: tudasfaja.com

loading...