Kezdőlap AKTUÁLIS A legmegbízhatóbb időjárási előrejelzések szerint ilyen télre számítsunk

A legmegbízhatóbb időjárási előrejelzések szerint ilyen télre számítsunk

Hirdetés

Az elmúlt évszázad klímakutatásai alapján meteorológus szakemberek megpróbálták megjósolni, milyen télre számíthatunk, pontosabban, hogy milyen időjárás lehet a legvalószínűbb novembertől. Habár a múlt adatait tudjuk, az előrejelzés sosem lesz igazán pontos.

Mégis, a szakemberek úgy vélik, a következő tél az átlagosnál enyhébb lesz.

Hirdetés

A magas légnyomás uralta nyarak után általában alacsony légnyomású, sok bizonytalansági tényezőt tartalmazó telek következtek Európa területén – vonta le a következtetést a Global Weather Oscillations klímakutatója, aki az 1874/75-ös és a 2014/15-ös telek közötti időszakot vizsgálta meg. Az említett időszakban 32 olyan tél volt, ami magas légnyomás uralta nyár után következett.

Nagy a bizonytalanság az előrejelzésben.

Míg az elmúlt évtized első telei az átlagosnál hidegebb, addig az utolsó telei az átlagosnál enyhébbnek számítottak, így a 2016/17-es tél is. Az adatok szerint idén minden hónap az átlagosnál melegebb volt. Habár a tél beállta előtt hónapokkal még sok a bizonytalansági tényező, mégis a számok arra utalnak, hogy idén is hasonló enyhe télre számíthatunk.

És van, aki az ellenkezőjét mondja:

Ezt azonban nem szabad készpénznek venni, ugyanis a Jamstec and International Research Institute (IRI) kutatóintézet pont az előbbiek ellenkezőjét vetíti előre. Egy indikátor, amit a trópusi sztratoszféra szélirányából és erősségéből határoznak meg, szerint, az átlagosnál hűvösebb és melegebb időszakok körülbelül két és fél évente váltják egymást. Az intézet kutatói ebből arra következtetnek, hogy a közeljövőben az átlagosnál hűvösebbre fordulhat a klíma.

Az idő előrehaladtával egyre közelebb kerülünk a téli időjárás minél pontosabb előrejelzésére. A Global Weather Oscillations hetenként ad ki friss elemzéseket.

A kutatók novemberre ígérik a pontosabb előrejelzésüket a 2017/2018-as télre vonatkozóan.

Ami biztos: jobb, ha felkészülünk arra, hogy mégis igen borzasztó hideg lesz, az óvatosságból még nem lett baj sosem. A házak szigetelése, a korszerű fűtési rendszerek sokat tudnak dobni a hangulatunkon, és persze a hőérzetünkön télvíz idején.

Forrás: blikkruzs.blikk.hu

Hirdetés
loading...