Kezdőlap AKTUÁLIS Hozzányúltak a nyugdíjemeléshez – Pár perce jött a hír, minden magyar nyugdíjas...

Hozzányúltak a nyugdíjemeléshez – Pár perce jött a hír, minden magyar nyugdíjas pénzét érinti

Hirdetés

Az idősek nyugdíjemelése körül továbbra is értetlenség és kérdőjelek merülnek fel, mivel a kormányzat által bejelentett 3,1 százalékos korrekció nem nyújt kielégítő választ az idősek által tapasztalt áremelkedésekre.

 

Hirdetés

Bár a novemberi nyugdíjak már ezzel az emeléssel érkeznek, és az érintettek megkapják az éves inflációt visszamenőlegesen az év elejétől, a kérdés továbbra is fennáll, hogy miért nem kapnak nagyobb emelést az idősek.A korrekció mértékének félreértésének oka az, hogy a kormányzat az inflációt alapul véve számolt. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentésekor elmondta, hogy az infláció várhatóan 18,5 százalék lesz, így a korábban bejelentett 15 százalékos emelést további 3,5 százalékkal egészíti ki a kormány.

Azonban a valóságban az idősek által tapasztalt áremelkedés általában magasabb, mint az általános infláció, így az idősekre vonatkozó emelés is nagyobb lehetne.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint az augusztusi átlagnyugdíj 210 415 forint volt, ami a korrekcióval 6522 forinttal 216 937 forintra nő. A medián nyugdíj 186 420 forint volt, ami 5779 forintos emelkedést jelent 192 199 forintra.

Az időseknek járó nyugdíjemeléshez az inflációt alapul véve legalább 19 százalékos emelésre lenne szükség a törvény szerint, de a kormányzat jelenlegi számításai ennek a töredékét nyújtják.

A kérdés továbbra is vita tárgyát képezi, és sokak szerint az időseknek járó emelés mértéke továbbra sem felel meg a valós áremelkedésnek. Az időseket érintő pénzromlás ugyanis általában erősebb, mint az általános infláció, és ezt az emelés nem elégíti ki.Az időseknek járó emelés mértéke továbbra is függvénye marad az inflációs tendenciáknak, és az év végén derül majd ki, hogy a kormányzat valóban alulbecsülte-e az áremelkedést.

Ha ez igaznak bizonyul, akkor az idősek már nem kaphatják meg a különbözetet pótlólagosan, és ez további aggályokat vet fel az idősek jövőbeli pénzügyi biztonságával kapcsolatban. – olvasható a nepszava

Hirdetés