Kezdőlap AKTUÁLIS HIVATALOS! Bejelentették az új otthonfelújítási programot, 6 millió forintot lehet egy házra...

HIVATALOS! Bejelentették az új otthonfelújítási programot, 6 millió forintot lehet egy házra igénybe venni

Hirdetés

A kormány júniusban induló új otthonfelújítási programja lehetőséget kínál az 1990 előtt épült családi házak energetikai korszerűsítésére – jelentette be a Portfolio egy pénteki sajtótájékoztatón.

 

Hirdetés

Az új program részleteit Steiner Attila, az Energiaügyi Minisztérium energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkára ismertette.

A tervezett program keretében összesen 6 millió forintos támogatásra lehet majd pályázni, amelyet szigetelésre, nyílászárók cseréjére, használati melegvíz-rendszer korszerűsítésére és fűtésrendszer korszerűsítésére lehet felhasználni az 1990 előtt épült családi házak tulajdonosai számára.

A tulajdonosoknak 1 millió forint önrészt kell biztosítaniuk, míg a maradék 6 millió forint egy vissza nem térítendő támogatás és egy kedvezményes hitel között oszlik majd meg. A hitel aránya a jövedelemtől és a járás fejlettségétől függ.
A hitel törlesztőrészlete 25-36 ezer forint között lesz, és 8 éven belül kell majd visszafizetni.

A beruházásnak 30 százalékos energiamegtakarítási aránynak kell teljesülnie, amit az energetikai tanúsítványok előzetes és utólagos bemutatásával kell igazolni.

A program csak azokra az 1990 előtt épült családi házakra vonatkozik, amelyek csatlakoztatva vannak a vezetékes gázhálózatra. A részletekről társadalmi egyeztetés zajlik majd.
A kormány tervei szerint június elejétől lehet majd pályázni a programra, amelyet a RePower nevű uniós forrásból finanszíroznak majd.

A kormány közel 20 ezer családi ház felújítását várja a programtól, amely hozzájárulhat az ország energiahatékonyságának növeléséhez és a környezetvédelemhez.

Hirdetés