Kezdőlap EGÉSZSÉG Híres sebész a koronavírusról: 7 dolog, amit mindenkinek jogában állna tudni!

Híres sebész a koronavírusról: 7 dolog, amit mindenkinek jogában állna tudni!

Egy orvos szerint röviden ez az a 7 ok, amiért NEM szabad pánikba esnünk a „gyilkos vírusról” elterjedt hírek miatt.

 

Dr. Mihail Pautov sebész a napokban osztotta meg weboldalán azt a 7 okot, amiért nem érdemes pánikolni a Kínában kirobbant koronavírus miatt. Nemcsak ők hívta fel a figyelmet a nyugalomra, pár nappal ezelőtt egy egyetemi lektor, valamint egy magyar virológus, Dr. Kemenesi Gábor is elmondta a véleményét a témában.

1. A koronavírusok egy olyan víruscsalád, amelyek állatokról emberekre, de emberről emberre is átterjednek. Az összes vírusos megfázás 15-25%-át okozzák. Minden negyedik hűléstől, influenzától szenvedő embert a koronavírus valamelyik fajtája fertőz meg.

2. A koronavírusok okozták két súlyos járvány kitörését is: a Közel-Keleti légúti szindrómát (Middle East Respiratory Syndrome, MERS) és a súlyos akut légzőszervi szindrómát (Severe Acute Respiratory Syndrome, SARS), amelyek összesen mintegy 10 000 embert fertőztek meg 2012-ben, illetve 2002-ben. Nálunk havonta több mint 10 000 az influenzavírusokkal fertőzöttek száma.

3. Az új kínai koronavírust (2019-nCoV) 2019 decemberében fedezték fel. Ez nem azt jelenti, hogy akkor jelent meg. Lehet, hogy hosszú ideje létezett, mielőtt felfedezték.

4. Összehasonlításképpen: míg a MERS és a SARS esetében a mortalitás magasabb volt (10-35%), de nagyon alacsony fertőzőképességgel rendelkeztek (emberről emberre történő átterjedés), addig az új vírus halálozási aránya viszonylag alacsony (2-3%), a kórházban diagnosztizált esetek alapján. Ez az arány relatív és nem veszi figyelembe a fertőzött hordozók lehetséges ezreit, akik maguktól meggyógyultak, és nem diagnosztizálták őket kórházban.

5. A több mint 132 halálos áldozat átlagéletkora 75 év, és ezekben az esetekben más betegségek is szerepet játszottak: szívbetegségek, anyagcsere-betegségek. Ez azt jelenti, hogy ezek az emberek már eleve gyenge immunrendszerrel rendelkeztek.

6. 2019-ben világszerte 300 000–650 000 ember vesztette életét influenzavírus miatt. A CDC (Centers for Disease Control and Prevention) becslése szerint ebben a szezonban legalább 15 millió influenzaeset fordult elő, 140 000 embert kezeltek kórházban emiatt és 8200 influenza okozta haláleset volt (csak az Egyesült Államokban)! Januárban világszerte több mint 50 000 ember halt meg influenzavírusban. Annak ellenére, hogy létezik védőoltás, nem használjuk: egyesek tudatlanságból, mások számára pedig egyszerűen nem elérhető.

7. 2019-ben 140.000 ember vesztette életét kanyaró miatt, amely oltással megelőzhető betegség; ezt a hullámot a hátrányos helyzetű területeken a vakcina hiánya, a civilizált országokban pedig az oltásellenes mozgalom okozta. 140.000 – száznegyvenezer – ez nem pusztán egy szám, hanem mind egy-egy emberi élet. Egy ember, egy gyerek, akinek szülei, rokonai, barátai vannak, aki meghal, csak mert nem kapott egy egyszerű tűszúrást a vállába.

„Mindeközben a városokat lezárják, a reptereken fegyveres katonák állnak, az orvosi maszkkészletek kiürültek a gyógyszertárakban, a vírusellenes gyógyszerek is gyorsan elfogynak, a barátaim felhívnak, hogy tanácsot kérjenek, ha utazni készülnek. Egy olyan ellenőrizhetetlen „válságra” összpontosítunk, ami nem létezik, 1000–10.000 fertőzött ember miatt. Nyugodjunk meg, egyelőre nincs okunk a pánikra.” – mondja a sebész.

A vírusos megfázás elkerülésének alapvető szabályai:

  • Mossunk kezet minél gyakrabban!
  • Kerüljük a közvetlen fizikai kontaktust a betegekkel!
  • A könyökünket tegyük a szánk elé köhögéskor/tüsszentéskor, ne a kezünket!
  • Viseljünk orvosi maszkot, ha betegek vagyunk!

Forrás

loading...