Kezdőlap ÉRDEKESSÉGEK Híres neurológus: Néhány szülő azt mondja nekem: “Olvasni tanítom a 2 éves...

Híres neurológus: Néhány szülő azt mondja nekem: “Olvasni tanítom a 2 éves gyerekem”, mire én: “Nos, hülye vagy!”

Hirdetés

Manapság egyre több szülő követi el azt a hibát, hogy a 2-3 éves gyermekét nem a korának megfelelő dolgokra tanítja, hanem olvasni például, amivel hatalmasat árt a gyerek fejlődésének.

A szülők mindezt azért teszik, hogy gyerekük okosabbnak tűnjön, kiemelkedjen kortársai közül. Egy ismert pszichológus és neurológus, Tatyana Chernigovskaya válasza ezeket a szülőket nem kíméli!

Hirdetés

„Ha ezt teszitek, butábbak vagytok, mint gondoltam! A gyerekek számára nagyon fontos, hogy minden szükséges információt a maga idejében kapjanak meg, ezzel figyelve az életkori sajátosságokra. Ezért a felelőtlenségért, egyetlen dolgot okolhatunk: a szülői hiúságot, mellyel mintegy rátelepszenek a gyerekre.” – fogalmaz kíméletlenül a szakember.

“Egy 2 éves gyereket hiába kínozunk azzal, hogy olvasni tanítsuk, hiszen az agy ezen területe még fejletlen ebben a korban. Persze ha mégis ragaszkodva ehhez, megtanítjuk olvasni, ez rengetek áldozattal és erőfeszítéssel jár a gyerek részéről. És akkor a szülő büszkén mondhatja el mindenkinek, hogy az ő gyereke milyen okos, nem gondolva arra, hogy ezzel mennyit árthat saját gyerekének.” – teszi hozzá.

A szakértő szerint egy 2-3 éves gyereknek a fejlődése a finommotorikán van, vagyis a kéz mozdulatainak fejlesztésén.

Mindezt fejleszthetjük gyurmával, apró játékokkal, gyöngyök kiválogatásával.

tudasfaja.com

Hirdetés
loading...