Kezdőlap OTTHON HÁZI PRAKTIKÁK Ha te sem bírod a meleget, ezeket a trükköket mindenképp lesd el!

Ha te sem bírod a meleget, ezeket a trükköket mindenképp lesd el!

Előfordul, hogy az ember otthona egy valóságos finn szaunává változik, ha odakint a hőmérséklet túllépi a 30ºC-t. Az ember ilyenkor azt érzi, hogy legszívesebben levetné magáról a bőrét, hiszen ülve is úgy izzad, mintha lefutott volna egy félmaratont. 

Ilyen körülmények között az esti alvás is szinte lehetetlenné válik. Ha nincs légkondicionálód, akkor egyéb módszerekhez kell folyamodnod, hogy az otthonlétet kellemesebbé tehesd.

Szellőztetés helyesen

Annak érdekében, hogy a helyiségeket a lehető legjobb hőmérsékleten tudd tartani, megfelelően kell szellőztetni. Ha odakinn a hőmérséklet meghaladja a 25ºC-ot, akkor érdemes becsukni minden ajtót és ablakot. Amikor ez alá csökken, csak akkor érdemes őket újra kinyitni. Általában a legalacsonyabb hőmérséklet reggel 4 és 7 óra között van nyáron. Érdemes este, lefekvés előtt kinyitni az ablakokat és reggel 7 után bezárni.

Megfelelő sötétítő függöny

Annak érdekében, hogy elkerüld, hogy a nap felfűtse a lakást, fontos, hogy a legjobb függönyt válaszd ki. A legjobb szövet a vászon, a legjobb szín pedig a fehér vagy lehetőleg világos színek, hiszen ezek nyelik el legkevésbé a napsugárzást. A szintetikus függönyöktől jobb távol maradni.

Nedves törülköző trükk

Ha szellőztetni akarod a helyiséget, akassz egy hideg vizes törülközőt az ablak elé. Ez segít gyorsan lehűteni a lakást. Éjjelre viszont ne hagyd az ablak előtt a törülközőt, mert a magas páratartalom sem tesz jót ilyenkor.

A múltban, amikor légkondicionáló még nem létezett, az emberek nedvesítették a padlót, aminek hatására a szobahőmérséklet azonnal leesett, és kényelmesen alhattak.

Mennyezeti ventilátor

Ezek segítenek jól lehűteni a helyiséget. A lényeges dolog, hogy a ventillátor lapátok az óramutatóval ellentétes irányban kell, hogy forogjanak, hogy a levegőt felfelé húzzák.

Csináld magad klíma

Egy szobaventillátor csak forgatja a levegőt és egy idő után a motorja is képes melegíteni a hőmérsékletet. Azonban bármely ventillátor képes igazán hatékony légkondicionálóvá válni. Ehhez nem kell mást tenned, mint 1-2 fagyos vizes palackot egy tálban elhelyezni a ventillátor elé. A helyiségben pillanatok alatt kellemesen hűvös lesz. Ahogy olvadnak ki az üvegek, cseréld le őket.

Az ágy lehűtése

Az ágyneműhuzatot érdemes lecserélni pamutra, mert ez képes magába szívni a felesleges nedvességet és szellőzik, ellentétben a szintetikus anyagokkal. A pizsamád is legyen pamutból, bár a legjobb az, ha ilyenkor meztelenül alszol, így a bőröd nagyobb felületen képes hőt leadni.

Egy szuper trükk az ágy lehűtésére, ha az ágyneműhuzatot legalább 2 órára beteszed a hűtőbe vagy a fagyasztóba. Mielőtt ágyba bújnál, vedd ki és húzd fel az ágyneműre.

Ha van légkondicionálód

A szakértők szerint a legideálisabb hőmérséklet az alváshoz a 16-17 ºC. Próbáld meg ezen a hőmérsékleten tartani a klímát. Számos légkondicionálón van éjszakai üzemmód, érdemes alvás közben azt alkalmazni. Ha ilyen nincs, akkor lefekvés előtt állítsd hideg üzemmódra 2-3 órára, majd kapcsold ki lefekvéskor.

tudasfaja.com

loading...