Kezdőlap AKTUÁLIS Ha te is várod a márciusi nyugdíjat, erről jobb, ha tudsz

Ha te is várod a márciusi nyugdíjat, erről jobb, ha tudsz

Hirdetés

Március hoz magával néhány fontos változást a nyugdíjasok számára. Az idősek számára rendkívül fontos, hogy pontosan tudják, mikor számíthatnak nyugdíjuk érkezésére, és hogyan kérhetik azt bankszámlájukra.

 

Hirdetés

A hivatalos nyugdíjfolyósítási dátumok szerint 2024-ben is többségében a hónap 12. napján utalják a nyugdíjakat. Márciusban ez a nap keddi napra esik, ami egybeesik a főszabállyal, miszerint a hónap 12. napján történik a nyugdíjfolyósítás.

Fontos megjegyezni, hogy azok, akik bankszámlára kérték az összeget, és a 12. nap hétvégére esik, előre is megkaphatják a nyugdíjukat.Az idei évben három hónapban fordul elő, hogy a nyugdíj korábban érkezik, mint a hónap 12. napja, ez pedig a hétvégi napokra eső kifizetéseknek köszönhető.

A nyugdíjban részesülőknek pedig lehetőségük van arra, hogy bankszámlájukra kérvén a kifizetést, gyorsabban és egyszerűbben jussanak hozzá pénzükhöz. Az erről szóló tájékoztatókat januárban tette közzé a Magyar Államkincstár (MÁK).

Az elektronikus úton történő kérvényezés lehetőséget ad arra, hogy az összeg azonnal a bankszámlára érkezzen, ellentétben a postai kézbesítéssel, ami több napot is igénybe vehet.A bankszámlára való áttéréshez azonban szükséges írásban bejelenteni az igényt a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóságának. Fontos feltétel továbbá, hogy a bankszámla a nyugdíjas saját vagy társtulajdonosáé legyen.

A szükséges nyomtatvány a Magyar Államkincstár weboldalán megtalálható, és egyszerűen kitölthető.

A beküldött igények alapján az utalások általában nem azonnal, hanem az azt követő hónaptól indulnak, de az átfutási idő változhat a beküldött dokumentumok feldolgozása és a kifizetések számfejtése alapján.

Hirdetés