Kezdőlap EGÉSZSÉG Ha te is szoktál szilikon sütőformát használni, erről jobb, ha tudsz!

Ha te is szoktál szilikon sütőformát használni, erről jobb, ha tudsz!

Amióta a szilikon sütőformák bekerültek a forgalomba, a legtöbb háziasszony hálát ad az égnek, hogy könnyebbé vált a sütés folyamata. Kényelmesek, nem tapad hozzájuk az étel, egy mozdulattal ki lehet belőle szedni, amit sütünk benne, könnyen tisztíthatóak, nem karcolódnak, nem sérülnek, és nem kopnak.

Mondhatni tökéletes konyhai eszközök, ám egy dolog sokakat nem hagy nyugodni. Vajon biztonságos-e bennük rendszeresen sütni?

Szilikon

A szilikon egy szintetikus polimer, amelyet szilíciumból készítenek szén és/vagy oxigén hozzáadásával. Létezik szilárd, folyékony és gél állapotban is és gyakran használják orvosi eszközökben, mint a pacemaker, ízületi és egyéb implantátumok. Ilyen célú felhasználását biztonságosnak találják.

Ez az a szilikon, amelyből a konyhai sütőformák is készülnek. Ezt az FDA (az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerhatóság) biztonságosnak és ártalmatlannak nyilvánította.

Tesztek szilikonnal

A szilikont orvosi célú felhasználással kapcsolatban vizsgálták, emberi normál testhőmérsékleten. Ezek a kutatások azt bizonyították, hogy ilyen körülmények között az alkalmazása biztonságos.

Sajnálatos módon a konyhai, magas hőmérsékleten való alkalmazásáról nincsenek kísérleti eredmények. Lényegében a biztonságosságát nem cáfolják, de nem is tudják bizonyítékkal igazolni.

Papíron, de kizárólag csak papíron biztonságos fagypont alatti hőmérséklettől 230 fokig.

A kutatások tehát még váratnak magukra, de érdemes észben tartani, hogy a túlzott konyhai szilikon használat magas hőmérsékleten akár veszélyes is lehet a műanyag ételbe oldódásának lehetséges veszélye miatt.

Ha tetszett a cikk, kérlek, ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel!

tudasfaja.com

loading...