Kezdőlap ÉRDEKESSÉGEK Ha libabőrös leszel zenehallgatás közben, különleges az agyad

Ha libabőrös leszel zenehallgatás közben, különleges az agyad

Matthew Sachs, az Oxfordi Egyetem kutatója arra az eredményre jutott, hogy azoknak az embereknek, akik fizikai reakciókat mutatnak (libabőr, gombóc a torokban, hidegrázás) valamilyen érzelmes zene hallatán, „máshogy van huzalozva” az agya, mint másoké.

 

Az előbbiek szürkeállományában szorosabb az összefüggés a hallásért felelős területek és az érzelmi feldogozóközpontok között. Ez általában együtt jár azzal, hogy ezek az emberek intenzívebben élik meg az érzelmeiket.

A tanulmányozás lényege az volt, hogy nyomon kövessék, ezeknél az embereknél mi indítja el ezt a folyamatot.
A kutatásban 20 diák vett részt, akik közül 10 elismerte, hogy a feljebb említett érzéseket megtapasztalta, illetve a másik 10 ember nem minden esetben érzett ilyet. Matthew felfedezte, hogy azok az emberek, akiknek sikerült elérnie a zene érzelmi és fizikai kötődését, valójában teljesen más agyi struktúrákkal rendelkeznek, mint azok, akiknek nem sikerült.

A kutatások azt mutatták, hogy sűrűb mennyiségű idegszállakkal rendelkeznek, amelyek összekapcsolják a hallókérgüket és az érzelmeket feldolgozó területeket, vagyis a kettő egymással jobban tud kommunikálni.
Sachs kutatásai megjelentek az Oxford Academic-ben is. „ Az ötlet miszerint több az idegrost és a hatékonyság növelése két régió között, azt jelenti, hogy hatékonyabb a feldolgozás is közöttük.”

Ez azt jelenti, hogy ha libabőrös leszel a zenétől, akkor sokkal erősebb és intenzívebb érzelmi világgal rendelkezel. Ráadásul ezek az érzések betudhatóak bizonyos dalokhoz kötődő emlékeknek is, amelyek laboratóriumi környezetben nem irányíthatóak. Bár a tanulmány csak kisebb méretű volt, Sach jelenleg is további kutatásokat folytat ezzel kapcsolatban. Melyek az agy tevékenységét vizsgálják, olyan esetben, amikor olyan dalokat hallgatnak az alanyok, melyek bizonyos reakciókat váltanak ki belőlük. Ezzel azt reméli, hogy megtudja, milyen neurológiai következményekkel járnak ezek a reakciók, illetve gyógyításra alkalmasak-e. „ A depresszióban szenvedő emberek, a mindennapi dolgok örömét képtelenek megtapasztalni. A zenét használhatod terápiaként is, hogy ki tudd fejezni az érzéseidet.”

loading...